De Brexit is nog lang niet voltooid, maar krijgt wel vast een museum

Beeld AFP

‘Vote Leave’-mokken, de Brugge-toespraak van Margaret Thatcher, Union Jack-stropdassen, een weegschaal met imperiale eenheden en een boterberg. Deze en andere eurosceptische parafernalia zullen over enkele jaren mogelijk te zien zijn in een waar Brexit-museum. 

Volgens Brexiteers bestaat er behoefte aan een plek waar de geschiedenis van 45 jaar Britse euroscepsis aanschouwelijk wordt voor toekomstige generaties. Het initiatief werd dinsdag bekendgemaakt.

Officieel zal het museum annex studiecentrum het ‘Museum van Soevereiniteit’ heten. ‘Maar je mag het ook het Museum voor Europese desintegratie noemen’, zegt mede-initiatiefnemer Gawain Towler, de voormalige Ukip-woordvoerder. Volgens hem is het een Brits en eurosceptisch antwoord op het nieuwe Huis van de Europese Geschiedenis in Brussel. ‘Daar kom je haast niets te weten over wat eurosceptici beweegt en over de diverse referenda die zijn gehouden. Ja, op de zevende etage heb je geloof ik een kamertje met wat stembiljetten en wat campagne-T-shirts.’

‘Euroscepsis is een wezenlijk onderdeel van de moderne Britse geschiedenis. Je hebt de campagne van het referendum van 1975 met de pro-Europese trui van Thatcher, de strijd van de marktkooplui tegen het metrieke stelsel, de artikelen van Boris Johnson als Brussel-correspondent, de opstand in de jaren negentig tegen het Verdrag van Maastricht van James Goldsmith met zijn Referendum Party, de opkomst van Ukip en de National Association of Ted Heath Burners, mensen die poppen van de premier die ons lid maakte van de EEG pleegden te verbranden.’

Het museum zal dienen als uithangbord van het studiecentrum. ‘Studenten die in de toekomst Europese integratie willen bestuderen kunnen terecht op universiteiten en door de EU betaalde instellingen’, zegt Towler. ‘Voor een student die over een paar decennia te weten wil komen wat een meerderheid van de Britten in 2016 bezielde, zijn er minder mogelijkheden. Daarom is een studiecentrum van belang.’ Als mogelijke locatie noemt hij Lincoln, een historische en eurosceptische kathedraalstad in het noorden van Engeland.

Wanneer het museum zal openen, kan Towler niet zeggen. ‘Het is een kwestie van jaren. We gaan eerst van alles inzamelen. Alleen de garage van Nigel Farage bevat al vijftien jaar Ukip-geschiedenis.’ Tegenover de Financial Times zei de eurogezinde oud-vicepremier Nick Clegg gekscherend dat de rode bus met de omstreden belofte om de 350 miljoen pond die wekelijks naar Brussel gaan aan de gezondheidszorg te geven, op de parkeerplaats van het museum kon staan. Een andere anti-Brexiteer opperde om de voormalige Ukip-leider zelf tentoon te stellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden