Commentaar

De boodschap: blijf in jezelf geloven en je kunt ver komen

Jesse Klavers mix van vergroening en anti-economisering zou veel kiezers kunnen gaan aanspreken.

Fractievoorzitter van GroenLinks Bram van Ojik (L) en Kamerlid Jesse Klaver tijdens een persconferentie waarin Van Ojik aangeeft op te stappen als fractievoorzitter. Hij wordt opgevolgd door zijn fractiegenoot, de 29-jarige Jesse Klaver.Beeld anp

Bram van Ojik heeft het volgehouden tot de laatste dag: de relativerende, bijna onthechte houding waarmee hij GroenLinks in rustiger vaarwater bracht. Niet veel politieke leiders verstaan de kunst op tijd te erkennen dat een ander de partij wellicht meer succes kan brengen. Van Ojik toont zich groots in de manier waarop hij nu plaats maakt voor aanstormend talent Jesse Klaver. Zoals hij zich groots heeft getoond als heelmeester voor de diepe wonden die GroenLinks zichzelf in 2011 en 2012 toebracht.

Jesse Feras Klaver roept intussen niet alleen door zijn initialen associaties op met de Amerikaanse politiek. Dat doet hij ook in zijn presentatie. Hij maakt zijn biografie (een jeugd vol obstakels, van ver gekomen) integraal onderdeel van zijn boodschap: blijf in jezelf geloven en je kunt ver komen. Daarbij zet hij hoog in. De aankondiging dat hij de politieke status quo van de laatste decennia (waarin CDA, VVD en PvdA overwegend de dienst uitmaakten) gaat doorbreken, zal als potsierlijk te boek komen te staan als hij niet snel succes gaat boeken. Bovendien zet hij zijn concurrenten (van D66 tot aan de SP) vanaf de eerste dag op scherp. Hij zal worden aangepakt.

Vechten

Als leidinggevend politicus moet Klaver nog in alle opzichten worden getest. In die zin is het jammer voor hem dat hij zo nadrukkelijk door Van Ojik en het partijbestuur wordt gelanceerd. Mark Rutte, Alexander Pechtold, Wouter Bos en Diederik Samsom bewezen in de afgelopen jaren dat het zeer louterend kan zijn om het partijleiderschap eerst in eigen kring te bevechten. Het overtuigen van de eigen achterban, blijkt keer op keer een bijzonder goede voorbereiding op de algemene verkiezingsstrijd.

Klaver mag hopen dat hij nog wat tijd en rust krijgt om zichzelf en zijn programma verder aan te scherpen. Hij lijkt de tijdgeest goed aan te voelen. Zijn mix van vergroening en anti-economisering kan veel kiezers aanspreken. Diederik Samsom bouwde in 2012 volgens die lijn met veel succes aan zijn profiel, tot het meeregeren hem dwong gas terug te nemen. Het simpele feit dat Klaver pas 29 is, kan hem bij de jacht op jonge, progressieve stemmers bovendien net dat steuntje in de rug geven dat hij nodig heeft om daadwerkelijk een rol van betekenis te gaan spelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden