De bondscoach is kritisch, de spits chagrijnig

Het voetbaljaar van de overtreffende trap begon voor Oranje met verstandige woorden van spits Ruud van Nistelrooij en vingerwijzingen van bondscoach Marco van Basten....

Van onze verslaggever Willem Vissers

Het jaar dat moet leiden tot succes bij het WK in Duitsland werd maandag geopend met ontspannen tennisvoetbal en duidelijke taal van de bondscoach. Woensdag speelt Oranje zijn eerste interland in 2006, in Amsterdam tegen Ecuador.

Marco van Basten, zo was bekend en zo bleek eens temeer, kan hard zijn richting spelers die volgens hem verkeerde keuzes maken in hun loopbaan. Over de niet opgeroepen Jan Kromkamp zei hij in een vraaggesprek met het ANP: ‘Jan is nou typisch een geval dat meer met randzaken bezig is. Tenminste, zo komt het op ons over.’

Bovendien, zo werd duidelijk, wenst de bondscoach de invloed van het circus rond Oranje tot een minimum te beperken. De aandacht voor het Nederlands elftal is de laatste jaren door de invloed van audiovisuele media sterk toegenomen en zal in het WK-jaar 2006 records breken.

En dan sijpelde daar in Katwijk, in het staartje winter dat stortbuien bracht, een vleugje onvrede van Ruud van Nistelrooij door. Hij was aan de vooravond van zijn vijftigste interland gepasseerd voor de finale om de League Cup tegen Wigan Athletic.

De spits zei, tussen de stortbuien door: ‘Ik praat hier over het Nederlands elftal. Ik ben hier met de KNVB en bereid me voor op een WK.’

Camera’s zoemden tijdens de wedstrijd van zondag in Cardiff in op zijn gezicht. Dat verborg niets en vertelde het verhaal beter dan woorden. Natuurlijk was hij chagrijnig. Van Nistelrooij is een voetballer die overloopt van passie, een spits die sinds 2001 het ene na het andere doelpunt maakt voor Manchester United en die het liefst altijd wil meedoen, zeker als er een bokaal te veroveren valt.

Dan was er één prijsje te winnen in een voor hem persoonlijk (23 doelpunten) veel succesvoller seizoen dan voor de club, en zat hij op de bank. Manager Alex Ferguson vond dat hij aanvaller Saha niet kon passeren, omdat de Fransman in het tweede bekertoernooi van het land een grotere rol had gespeeld dan Van Nistelrooij.

‘Ik kon leven met die uitleg, maar was natuurlijk teleurgesteld dat ik uiteindelijk niet in het veld kwam’, wilde Van Nistelrooij kwijt. Hij had geen behoefte om de geruchten over een verwijdering tussen Ferguson en hem te voeren.

De feiten waren makkelijker te interpreteren: wat was de winnaarsmedaille waard voor iemand die daadwerkelijk wil bijdragen aan succes, dat de laatste jaren te vaak uitblijft bij de club?

De Engelse krant The Guardian beoordeelde Fergusons verhaal over loyaliteit ten opzichte van Saha als een drogreden. Als de manager al loyaal had moeten zijn aan een werknemer, dan is het aan Van Nistelrooij. De Brabander scoorde 148 keer in 195 duels en treedt over twee doelpunten toe tot een illuster gezelschap van zeven spelers met 150 treffers of meer voor de Mancunians.

Dat hij vorige week tegen Liverpool minder speelde en Ferguson in de slotfase op hem schold omdat hij vond dat Van Nistelrooij een bal liet lopen die haalbaar was, doet niets af aan zijn status. De aanvaller wilde eigenlijk zeggen, daar aan de rand van het veld: kijk naar de cijfers en schrijf het zelf op.

Van Basten sprak na de training niet met de pers, maar hij had dat wel gedaan in een gisteren uitgezet vraaggesprek met het ANP. Daarin benadrukte hij onder meer dat een goed team kan winnen van een elftal met individueel betere spelers dat minder samenhang vertoont. Duidelijk is dat hij de invloed van randzaken wenst te minimaliseren, hoe moeilijk dat ook is in een tijd dat elke scheet in voetballand een donderslag is.

Hij zei: ‘In 1988 waren we eigenlijk geen titelkandidaat. We konden daar in alle rust werken; er was weinig hectiek rond het Nederlands elftal. Nu is dat anders. Iedereen wil van ons profiteren, meedoen. Dat moeten we zien af te houden.’

Een ander citaat: ‘De jongens moeten zich echt met voetballen blijven bemoeien. Voor je het weet staat weet ik veel welk televisieprogramma of bedrijf in het spelershotel.’

Van Basten was kritisch op Jan Kromkamp, die na vorig seizoen van AZ naar Villarreal verhuisde en tijdens de winterstop naar Liverpool. Zowel bij Villarreal als bij Liverpool speelde c.q. speelt hij weinig. ‘Het is wel vervelend dat Kromkamp, die in principe een goede speler is, de foute keuzes maakt in zijn loopbaan.’ Kromkamp had hem om advies kunnen vragen.

Wat de wedstrijd tegen WK-deelnemer Ecuador betreft, is het interessant te zien hoe Mark van Bommel zich profileert. Van Bommel raakte bij Van Basten op een zijspoor en zag zijn rentree in november mislukken door een tijdens de training opgelopen blessure. Hij krijgt een nieuwe kans.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden