De Boer ziet louter perspectief

Niet het puntenverlies tegen FC Utrecht, maar het vertoonde spel was voor Frank de Boer belangrijk. Gaat Ajax zo door, dan gloort volgens de coach de derde titel op rij.

VAN ONZE VERSLAGGEVER CHARLES BROMET

UTRECHT - Eredivisie

FC Utrecht - Ajax 0-0

Niet scoren, twee punten verspelen en dan toch tevreden zijn. Kan dat? Dat kan. Sterker nog: na het gelijkspel tegen FC Utrecht sprak Ajax-coach Frank de Boer de verwachting uit dat zijn ploeg, als het hoge spelniveau van voor de rust in het vervolg van de competitie wordt vastgehouden, opnieuw kampioen wordt.

Dat was te begrijpen vanuit zijn perspectief. Ajax was de voorbije twee seizoenen even zo vaak gedwongen tot een flinke inhaalrace, een klus die voortvarend werd opgepakt en leidde tot landstitel 30 en 31. Er is dus ervaring met het goedmaken van een tussentijdse achterstand in punten, een die voorheen ook groter was dan nu.

Nu is het verschil bij het ingaan van de winterstop slechts drie punten op de beide koplopers PSV en FC Twente en was het spel zondag een helft lang, voor nationale begrippen, hoogwaardig te noemen. Er werd vlot gecombineerd en kansen vloeiden op een natuurlijke wijze voort uit de vele aanvalsopzetten. Poulsen blonk uit op het geheel Deense middenveld, dat verder bestond uit Eriksen en Schöne.

De Boer werd door zijn spelers ook gedwongen tot het uiten van kritiek, want geen van de talloze kansen leverde een doelpunt op. Het liep zo gesmeerd, dat nonchalance een belangrijke tegenstander werd van Ajax. Dat gold vooral voor Viktor Fischer, de jonge Deen die de lastigste dingen er eenvoudig uit liet zien en van schijnbaar makkelijke klusjes de zwaarste opgaven maakte.

'Ik ben wel blij dat we Utrecht voor rust van de mat hebben gespeeld, maar werd er moedeloos van dat we de ene na de andere kans om zeep hielpen', zei De Boer. 'In de rust heb ik gezegd: denk niet dat je opnieuw zeven kansen krijgt, er zal een ander Utrecht staan.'

Dat bleek een correcte inschatting. Jan Wouters was even verbaasd als gelukkig geweest dat zijn team de storm voor rust had doorstaan en wist met een tactische ingreep balans in de wedstrijd te creëren. De coach van Utrecht bracht flankspeler Duplan, in het verleden succesvol tegen Ajax, voor de anonieme De Kogel en ging 4-3-3 spelen in plaats van het vertrouwde 4-4-2.

Het wedstrijdbeeld kantelde en van eenrichtingsverkeer kon geen sprake meer zijn. Duplan en Kali (met afstandsschoten) en Mulenga (vrije doorgang) testten doelman Vermeer. Of hij niet vanaf het begin die andere strijdwijze had moeten hanteren, werd Wouters voorgelegd. 'Maar we spelen het hele seizoen al 4-4-2', reageerde hij. 'En uit bij Ajax kwamen we prima aan voetballen toe.'

Utrecht beëindigde het duel met tien man, omdat linksback Bulthuis kort voor tijd zijn tweede gele kaart incasseerde voor het vastpakken van Boerrigter. Zijn eerste gele kaart was, naar de nieuwe regelgeving, voor commentaar op de grensrechter.

Het gebeurde in betrekkelijke rust, omdat het publiek tot kalmte was gemaand. Dat was een direct gevolg van het oproer tijdens en na afloop van de bekerconfrontatie tussen beide ploegen, op 26 september. Toen had een dj met harde beats een opgefokte sfeer op de tribunes veroorzaakt. Ongeregeldheden waren het gevolg.

Nu was er tot twee keer toe een suikerzoet filmpje met een hoog Teleac-gehalte op de grote schermen te zien geweest. Daarop omhelsden Wouters en De Boer elkaar. Ze riepen de fans op tot positieve steun en spraken tot De Galgenwaard alsof ze een groep 6-jarigen uitlegden dat ze een beetje lief voor elkaar moesten zijn.

De goede boodschap van de Utrechtse clubdirectie kon er, bang geworden door de voorgeschiedenis, niet dik genoeg bovenop liggen. Opgelucht zal zijn geconstateerd dat er geen aanleiding was voor nieuwe supportersdiscussies. Dat was ook wel weer eens een verademing.

Na de krankzinnige 6-4 van vorig seizoen moest De Galgenwaard het bij deze editie van FC Utrecht - Ajax dus zonder doelpunten doen. Boerrigter raakte de lat, De Jong, Eriksen en Fischer gaven doelman Ruiter de kans zich te onderscheiden. Al was Kali, de technisch begaafde middenvelder bij wie elke aanval begint, het beste dat Utrecht te bieden had.

Bij de eerdere competitiewedstrijd dit seizoen in de Arena, die destijds in 1-1 eindigde, was hij al spelbepalend geweest. En het is niet voor niets dat Utrecht na achttien speelronden knap zesde is in de eredivisie. Ajax gaat als derde de winterstop in. 'Ik vind de ranglijst verschrikkelijk belangrijk', zei De Boer. 'Maar ik koester de goede vorm van de laatste tijd. Als we zo doorgaan, staan we aan het eind van de rit weer op het hoogste podium.'

Frank de Boer Ajax-coach

Jan Wouters FC Utrecht-coach

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden