De Boer vecht in Nyon voor laatste kans

Alles is mogelijk, verklaart een woordvoerder van de Europese voetbalbond UEFA plechtig, maar de kans dat Frank de Boer morgen in Nyon wordt vrijgesproken van dope-gebruik is uiterst klein....

Van onze verslaggever Paul Onkenhout

Het lot van De Boer, die vorige maand door de UEFA voor een jaar werd geschorst, ligt in handen van de beroepscommissie. Het is de laatste mogelijkheid van verweer die de reglementen van de UEFA bieden.

Een nederlaag lijkt bij voorbaat geleden. Anders dan door het Team De Boer aanvankelijk werd verwacht is in de beroepscommissie nauwelijks medische kennis gebundeld. De vijf leden zijn regelkenners, gerecruteerd uit nationale voetbalbonden.

De samenstelling van de Appeals Body is voor de gelegenheid niet veranderd, tot woede en teleurstelling van de verdediging. De commissie houdt zich met allerhande strafzaken bezig en heeft met doping nagenoeg geen ervaring.

De voorzitter sinds jaar en dag is een Zwitserse advocaat, Straessle. De vice-voorzitter, de Schot Gardiner, houdt al een halve eeuw lang toezicht op spelregelzaken. Een van de andere leden, Apietto, is als advocaat in dienst van de Franse voetbalbond.

Uitgerekend Apietto werd gisteren door UEFA-woordvoerder Giordano omschreven als een 'wereldvermaarde specialist op het gebied van doping'. De overige leden, Bicakci en Bartolo, zijn afkomstig uit Turkije en Malta.

De Boer heeft opnieuw een indrukwekkend gezelschap getuige-deskundigen en advocaten naar Nyon laten komen, getalsmatig bezien in ieder geval. De verdediging is zes man sterk en zal, aldus zaakwaarnemer Cohen, vandaag nieuwe feiten presenteren.

'Want we zijn hier niet gekomen om van het mooie weer te genieten. Als ze luisteren, dan wordt het vrijspraak. En in het slechtste geval een lagere straf.'

Vooral uit frustratie over de rechtspraak van de UEFA zinspeelde het verdedigingsteam van De Boer de afgelopen maanden vaak op het inschakelen van de burgerrechter. Het kan echter jaren duren voordat dat traject wordt beëindigd. In het geval van De Boer (31) is haast geboden, ook in verband met zijn rol als aanvoerder van het Nederlands elftal.

De beroepscommissie zal vandaag De Boer en diens verdedigers (advocaten, doping-deskundigen en experts op het gebied van meetmethoden) horen. Vrijdag volgen in Nyon, achter gesloten deuren, beraadslagingen, waarna 's middags het oordeel bekend zal worden gemaakt.

De wereldvoetbalbond FIFA zal een eventuele straf snel overnemen. Als De Boer opnieuw schuldig wordt bevonden en wordt geschorst, zijn de Spaanse en Nederlandse bonden reglementair verplicht de straf over te nemen.

Bij monde van Giordano wees de UEFA er gisteren fijntjes op dat voetballers te allen tijde zelf verantwoordelijk zijn voor hun daden. Het verweer van De Boer dat hij naar alle waarschijnlijkheid het slachtoffer is van een vervuild voedingssupplement, lijkt daarmee bij voorbaat weinig kans van slagen te hebben.

'Het staat vast dat in zijn lichaam een te hoog gehalte nandrolon is aangetroffen', aldus Giordano. 'En er is al een verzachtende omstandigheid in aanmerking genomen. Hij had ook voor twee jaar kunnen worden geschorst.'

Volgens Giordano zal de agressieve strategie van het Team De Boer geen rol spelen bij de besluitvorming. Vooral zaakwaarnemer Cohen en teamleider Hellingman, een Amsterdamse advocaat, hebben felle kritiek geuit op de handelwijze van de UEFA.

Giordano: 'We hebben dat gemerkt ja. Dat is nu eenmaal de aanpak die zij hebben gekozen. Maar het zal geen invloed hebben. De beroepscommissie bestaat uit kundige, onafhankelijke mensen die zich nergens door laten beïnvloeden.'

Morgen betrekt ook FC Barcelona een hotel aan het Meer van Genève, vlakbij Nyon. Voor de eerste keer in veertien jaar wordt Nederland in de zomer gemeden. Ter voorbereiding op het seizoen speelt de club in Zwitserland vier wedstrijden, met of zonder De Boer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden