De Boer lijkt niet opgewassen tegen landelijke politiek

Minister De Boer van Milieubeheer en Ruimtelijke Ordening heeft in het debat over Schiphol krampachtig geprobeerd haar milieugezicht te redden....

MARIEKE AARDEN; HELLA ROTTENBERG

Van onze verslaggeefsters

Marieke Aarden

Hella Rottenberg

DEN HAAG

Woensdag ging ze echter zonder blikken of blozen akkoord met een maximum van 44 miljoen. Nu zei ze dat 'circa' veertig miljoen voor haar de grens was. Ze verdedigde zich door het uitgesloten te achten dat Schiphol nog verder groeit. De wegen rond Schiphol kunnen dat niet verwerken en nog meer vluchten zouden vanwege de veiligheid onaanvaardbaar zijn.

Maandag onderschreef De Boer de brief van minister Jorritsma van Verkeer, waarin zij zich verzette tegen een voorstel van D66 en PvdA om weinig te vliegen tot zeven uur 's morgens. Het kabinet wilde het nachtregime niet zo strikt vastleggen.

De Boer kreeg in het kabinet geen poot aan de grond voor die veertig miljoen passagiers en het nachtregime. In het vlugschrift zei ze: 'Wat er nu staat, kwam tot stand onder grote druk van de VVD.'

Dinsdag boekte minister Wijers van Economische Zaken (D66) een verrassend succesje toen hij kon aankondigen dat Shell de Brent Spar aan land zal ontmantelen. Diezelfde dag werd De Boer op een congres van milieudeskundigen gekritiseerd vanwege haar onzichtbaarheid in het kabinet. In die sfeer probeerden ambtenaren van Milieubeheer de milieuwinst van het Schiphol-debat op het conto van hun minister te schrijven.

Ze wekten de indruk alsof het Schiphol-compromis tussen regering en Kamer bekokstoofd was door het kabinet, met in de hoofdrol De Boer. Het concurrerende ministerie van Verkeer en Waterstaat ontkende glashard dat het akkoord geboren was in het kabinet.

De ministers hadden alle moties, vooral die van D66 en PvdA waarin striktere grenzen aan de groei werden gesteld, ontraden. In het zicht van een harde confrontatie tussen kabinet en Kamer kwam dinsdag tussen de regeringsfracties PvdA, VVD en D66 een overeenkomst tot stand. Dit gebeurde in de rooksalon van het parlement en werd daarom door Poppe van de SP gedoopt tot het 'bolknak-akkoord'.

Te Veldhuis (VVD-woordvoerder) nam maandag het initiatief om het met PvdA en D66 op een akkoordje te gooien. 'Knip mijn tong eraf als ik lieg', zei hij op de vraag of zijn voorstel in feite door het kabinet was gedicteerd. 'Ik heb het gedaan zonder dat ik wist of Jorritsma zou instemmen.'

Er kwam een uitruil op gang tussen de woningen in de lawaaizone (hier leverde de VVD negenhonderd woningen in) en de aantallen passagiers (hier deed de PvdA er vier miljoen bovenop). Het nachtregime waarop D66 en PvdA wilden scoren, werd danig afgezwakt.

CDA-kamerlid Yvonne van Rooy viel de paarse fracties aan op 'achterkamertjes-politiek'. Een verontwaardigde Te Veldhuis vond dat het CDA de ketel was die de pot verweet dat-ie zwart zag. 'Wij hebben een heel andere cultuur dan ik met het CDA heb meegemaakt', zei hij vinnig.

Per saldo is de coalitie zonder kleerscheuren uit het moeilijke Schiphol-besluit tevoorschijn gekomen. Elke partij kan zich op iets laten voorstaan. De VVD dat het nachtregime een voorlopig karakter heeft en dat Schiphol met veertig miljoen passagiers niet het maximum bereikt. De PvdA dat dit de laatste groei van Schiphol heet te zijn. En D66 heeft het aantal woningen in de herriezone tot tienduizend beperkt weten te houden.

Duidelijke verliezer is minister De Boer. Zij had de lastige taak het milieu in bescherming te nemen tegen alle economische lobby's, maar ze heeft er weinig uitgesleept. De Boer, die haar carrière in de provincie heeft gemaakt, lijkt niet opgewassen tegen het geweld van de landelijke politiek. Haar standpunten klinken niet overtuigend en ze maakt een merkwaardig onderscheid tussen wat ze persoonlijk onaanvaardbaar acht en wat als minister.

Haar optreden in de Kamer staat in schril contrast met de ervaren en zelfverzekerde Jorritsma. Dat was woensdag pijnlijk goed zichtbaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden