De Boer: Kok 'schertsend' over crisis

In de beleving van voormalig PvdA-minister De Boer (milieu) heeft oud-premier Kok in 1996 niet gedreigd met een kabinetscrisis wanneer de PvdA-fractie niet zou instemmen met een besluit over de HSL-Zuid....

ANP

Zij zei dat vrijdag tegen de commissie-Duivesteijn, nadat een dag eerder PvdA-Tweede-Kamerlid Van Heemst verteld had dat Kok in een onderonsje van de PvdA-top gezinspeeld heeft op een crisis. Voor Van Heemst was toen duidelijk dat de fractie een ander standpunt moest innemen en dat gebeurde dan ook. De Boer, die ook bij dit gesprek was, zei dat Van Heemst 'die woorden zwaarder genomen heeft' dan zijzelf.

Van Heemst pleitte destijds in de Tweede Kamer voor een alternatief van het besluit van het kabinet om een tunnel aan te leggen onder het Groene Hart, de zogeheten Bos-variant. In de Tweede Kamer tekende zich een meerderheid af voor die Bos-variant. Ook De Boer voelde veel voor de Bos-variant, maar zij kon zich toch vinden in het standpunt van het kabinet. Voor haar zou het kiezen voor de Bos-variant niet een crisis hebben betekend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden