De boer houdt van zijn koe
De boer houdt van zijn koe'Laat die koe toch lekker buiten', zegt Pascal de Smit, directeur World Animal Protection. Zijn brief vult een kwart van de pagina O&D van 19 mei. Dat trekt de aandacht. En omdat hij directeur is van World Animal Protection zullen zijn beweringen snel voor waarheid worden aangenomen. Wanneer hij schrijft over de koe, doorgefokt op melkafgifte, niet op gezondheid of sterkte, blijkt dat hij het niet begrepen heeft. Koeien worden gefokt op 'zorgeloosheid'. Die geldt zowel voor de koe als voor de boer.
Er wordt gewerkt aan gezonde koeien met een hoge productie. En met deze doelen voor ogen wordt er ook voor de koe, haar voedsel en onderdak gezorgd. De boer houdt van zijn koe. Voor de centen alleen zal hij zich echt niet laten ketenen aan levende have. Als boer ben je 24/7 verantwoordelijk voor het welzijn van je koeien. De wei in of binnen houden, wie echt wil weten hoe het zit, zou zich eens op meerdere melkveebedrijven moeten aanbieden als stagiaire. Het is jammer dat de melkveehouders zich meestal niet bezighouden met het schrijven van ingezonden brieven. Zij kunnen het beste vertellen van de liefde voor hun vee en bedrijf. Pascal de Smit, een man met verstand van management, vertelt maar één kant van het verhaal. En dan nog niet geheel correct ook. Zowel in de wei als in de stal ondervindt de koe voor- en nadelen. Ook ik zie liever weilanden vol koeien. En ik zie liever koetsen met paarden en kinderen met hoepels in het straatbeeld.
E. Straathof, Voorschoten
Ik? Nooit
Op verzoek van Hans Spekman gaat Felix Rottenberg de kandidatenlijst van de PvdA voor de volgende verkiezingen waarschijnlijk flink opschudden (Ten Eerste, 20 mei). In 1994 rekruteerde hij voor het laatst frisse kandidaten die de partij meer smoel moesten geven. 'Buiten de partij actief zijn gold toen als pre.'
Het gerucht wil dat Rottenberg in zijn ijver de netten zo ver mogelijk uit te werpen zelfs schrijvers van ingezonden brieven naar de Volkskrant op het oog heeft. Ik ben als de dood, en verklaar met nadruk niet beschikbaar te zijn. Maar zeg nooit nooit.
A. Lammers, gepensioneerde, Otterlo
Waarachtige voetbalkamp
In de jaren twintig van de vorige eeuw schreef de Vlaamse dichter Paul van Ostaijen een verslag van een voetbalwedstrijd onder de titel 'Waarachtige voetbalkamp'. Ik citeer: '...Toen was het dat het afschuwelijke gebeurde, zo afgrijselijk dat niemand, aanvankelijk, het begreep. Het schot van de linksbinnen ... had de bal tegen het hoofd van de doelman gezonden. Zonder dubio, zonder aarzelen, zonder pijn ook mag men haast denken, gleed het hoofd van de doelman van de hals.... Maar de bal, boven op de hals, had een paar maal, als een tol, op zijn as gedraaid en was dan resoluut boven op de romp blijven staan...' De middenvoor slaat even later de bal van de romp het doel binnen. Bedankt voor de foto's (De Schallmaier-index, 20 mei). Ik zie het nu helemaal voor me.
Theo Röling, Westervoort
Trainen voor de rijken
De groeiende markt voor particuliere examentrainingen (Jesse Klaver in Ten eerste, 16 mei) wijst op een afnemend vertrouwen in de effectiviteit van examentrainingen in de examenklassen van het reguliere onderwijs.
De vlucht naar particulier onderwijs versterkt de tweedeling in de samenleving. Het antwoord ligt in goed onderwijs, inclusief het gebruik van digitaal leermateriaal en adaptieve digitale examentrainingen. Gelukkig is er ook een explosieve toename in het gebruik van eindexamensites.
Rosa Hulsbergen, oud-rector, Gouda
Stop demonisering Israël
Appa en Jahjah kaarten terecht een aantal problemen aan die moslimjongeren in de Nederlandse samenleving ervaren, zoals discriminatie op de arbeidsmarkt en dat de islam door extreemrechts in het verdoemhoekje wordt gedrukt ('Geef activisten de ruimte', Ten eerste, 18 mei).
Maar waarom slepen zij het Israëlisch-Palestijnse conflict erbij? Wat heeft dat te maken met de discriminatie van moslimjongeren op de Nederlandse arbeidsmarkt of de positie van de islam in Nederland?
Als morgen de Palestijnen en de Israëliërs vrede sluiten, dan is het probleem van de moslimjongeren op de Nederlandse arbeidsmarkt nog steeds niet opgelost. Bij alles wat ze roepen en schreeuwen worden de joden opgevoerd en wordt Israël als een grote demon neergezet. Bij ieder punt dat ze willen maken, komen ze uit bij het Israëlisch-Palestijnse conflict.
Daarmee bewijzen zij de strijd om de positie van moslims in Nederland te verbeteren de slechtst mogelijke dienst.
Ludde Hospers, Zoetermeer
'Zwartjes'
Sylvana Simons kapittelt in een aflevering van De Wereld Draait Door Martin Simek vanwege zijn gebruik van het woord 'zwartjes' en tv-recensent Jean-Pierre Geelen heeft daar alle begrip voor: 'Racisme of niet: voor mij had Simons groot gelijk' (V, opening, 19 mei).
We gaan terug naar 2010.
In de tv- commercial van de NPO (Radio 6 soul + jazz) laat mevrouw Sylvana Simons zich rijkelijk besmeuren met een grote hoeveelheid pek.
Aan het eind van het spotje verschijnt in kapitalen de tekst: 'Nu Nog Zwarter'.
En toen?
Gerda Rozendal, Brummen