De Boer haalt plastic afval terug uit Jakarta

Als gebaar van goede wil haalt minister De Boer van Milieu 75 containers met deels gevaarlijk plastic afval uit Indonesië terug....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Het betreft een eenmalige actie, waaraan Indonesië geen nadere rechten kan ontlenen. De containers zijn in de periode 1991-'93 op legale wijze door een Nederlandse exporteur naar Indonesië verscheept. Indonesië beschikt niet over installaties om het afval verantwoord te verbranden.

Halverwege 1993 informeerde Indonesië Nederland over de containers die waren opgeslagen in de haven van Jakarta. Onderzoek naar de herkomst heeft uitgewezen dat het voornamelijk om plastic afval ging. Een aantal containers bevatte afval dat als gevaarlijk werd beschouwd. De toen geldende regels lieten de uitvoer toe.

Juridisch kan Nederland niet worden verplicht het afval terug te nemen. Ditzelfde geldt voor de exporteur. Zolang het afval verpakt blijft, levert het geen problemen op voor het milieu. Bij ongecontroleerde verbranding of verspreiding kan echter verontreiniging optreden. Het is niet uitgesloten dat dit op den duur gebeurt.

In de overeenkomst die de beide landen over deze partij afval hebben gesloten is vastgelegd dat Nederland vrijwillig overgaat tot de terugname. Er is geen automatisme dat Nederland in vergelijkbare gevallen ook zo handelt.

Tussen Nederland en Indonesië geldt een Memorandum of Understanding, waarin staat dat beide landen samenwerken op milieuterrein. Sinds 15 juli 1993 geldt het Verdrag van Basel over de export van gevaarlijk afval.

Op grond van dit verdrag heeft Indonesië een lijst opgesteld van afval dat het land nog wel wil hebben. Het is dan ook duidelijk welke afvalstoffen naar Indonesië mogen worden geëxporteerd. Beide landen willen een hechtere samenwerking op milieuterrein, zeker als het gaat om afval.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden