De Boer gelast onderzoek cfk's oude koelkasten

Minister De Boer van Milieubeheer laat alsnog onderzoeken of er na de verwerking van oude koelkasten toch nog cfk-gas vrijkomt....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Uit het onderzoek blijkt dat de koelkastverwerkende industrie te weinig cfk uit het isolatieschuim van afgedankte koelkasten haalt. De industrie gaat ervan uit dat een deel van de cfk al in het milieu is verdwenen, maar dat blijkt niet zo te zijn. Tonnen cfk komen daardoor na verwerking van de oude koelkasten alsnog in het milieu.

Het ministerie van Milieubeheer stelde aanvankelijk dat de verwerking van koelkasten een zaak is van de provincies. De Boer kwam daar gisteren van terug. De huidige verwerkingsmethode wordt volgens haar gebruikt op advies van het onderzoeksbureau TNO. Nu andere wetenschappers met andere gegevens komen, is er volgens haar genoeg reden om nogmaals te bezien hoe de verwerking geschiedt.

De Boer maakte ook duidelijk dat de komende accijnsverhoging voor motorbrandstoffen als het aan haar ligt niet de laatste is. Het kabinet heeft de mogelijkheid opengehouden in 1998 een tweede accijnsverhoging door te voeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden