De boekverbeeldingen van Buchholz zijn griezelig goed

Voor boeken over boeken blijft Quint Buchholz de juiste illustrator.

Erik van den Berg
BoekPrentenBoek van Quint Buchholz. Beeld .
BoekPrentenBoek van Quint Buchholz.Beeld .

Wie van lezen houdt, weet dat een boek ook een vuurtoren is. En soms een schuilhut, een uitkijktoren of een ledikant. In de droombeelden van de Duitse graficus en schrijver Quint Buchholz (1957) kan een boek veel dingen zijn, maar eenduidig en eendimensionaal is het nooit. Geen wonder dat uitgevers zijn zachtaardige raadsels graag als illustratie gebruiken, zeker bij teksten waarin lezen, literatuur en boeken zelf het onderwerp zijn.

Buchholz maakt omslagen voor het Duitse Hanser Verlag en illustreerde boeken voor kinderen die ook in Nederland succes hadden, waaronder Slaap lekker, Beertje Brom (Leopold, 2007) en Nero Corleone (De Harmonie, in 2008 bekroond met een Vlag en Wimpel). Een bloemlezing van zijn magisch realistische boekverbeeldingen verscheen in 1997 onder de titel BuchBilderBuch, met speciaal voor deze uitgave geschreven teksten van auteurs als Orhan Pamuk, Susan Sontag, Amos Oz en Cees Nooteboom, de enige Nederlander in het sterrengezelschap.

null Beeld Erik Berg001
Beeld Erik Berg001

BuchBilderBuch is sinds lang uitverkocht, net als de Nederlandse editie BoekPrentenBoek (Van Gennep, 1997). Maar Buchholz blijft in trek, vooral op boeken over leescultuur en fictionaliteit. Van Ger Groot verscheen in 2010 Vergeten te bestaan - Echte fictie en het fictieve ik, een filosofisch essay over de 'ware wereld' versus de wereld van de roman. De Buchholz op het omslag paste griezelig goed: een man op een geschilderde ladder klimt het boek uit.

Buchholz' schilderij Der Gruss - mannetje licht hoed voor boek - stond eerder op Ludo Simons' Het boek in Vlaanderen sinds 1890 en figureert nu opnieuw op De leeslijst. Kleine ingreep van ontwerper Martien Frijns: overdwars op Buchholz' blanco boek zette hij de naam van de uitgever.

Vergeten te bestaan van Ger Groot Beeld .
Vergeten te bestaan van Ger GrootBeeld .

Nina Geerdink, Jos Joosten, Johan Oosterman (red.): De leeslijst - 222 werken uit de Nederlandstalige literatuur
Omslag Martien Frijns / Quint Buchholz.
Vantilt; € 24,95.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden