De boeken van Bowie

Wat houdt de literaire wereld in het buitenland bezig? Onze correspondenten houden het bij. Deze week Patrick van IJzendoorn over de voorkeuren van David Bowie.

David Bowie. Beeld anp

Op zijn vijftiende las David Jones een boek dat hem ertoe bracht zo snel mogelijk het ouderlijk huis in de Londense buitenwijk Beckenham achter zich te laten en de wereld in te trekken: On the Road van Jack Kerouac, de reisgids van de Swinging Sixties. Het avontuur was succesvol en enkele jaren later was Jones beroemd als David Bowie. De begin 10 januari overleden zanger zou altijd een fervent lezer blijven en toen hij in 1976 naar Mexico moest voor de opnamen van de sf-film The man who fell to earth nam hij zijn 400 meest geliefde boeken mee, bang dat ze niet veilig zouden zijn in z'n New Yorkse appartement.

Enkele jaren geleden publiceerde Bowie desgevraagd een lijst van zijn 100 favoriete boeken, voor een expositie in Toronto. Op de leeslijst staan klassiekers als de Ilias, Madame Bovary, The Great Gatsby, Lady Chatterley's Lover, 1984, Darkness at Noon, Lolita, Herzog, A Clockwork Orange, De Vreemdeling, In cold blood en Flaubert's Parrot.

Iets over zijn fascinatie voor de dunne lijn tussen waanzin en creativiteit zegt The divided self: an existential study in sanity and madness, waarin de modieuze antipsychiater R.D. Laing betoogt dat niet een bepaald individu gek is, maar de wereld om hem heen.

Gevoel voor humor

Tegendraadsheid is een belangrijk motief. Zo toonde Bowie belangstelling voor Christopher Hitchens (The trial of Henry Kissinger), Camille Paglia (Sexual Personae: art and decadence from Nefertiti to Emily Dickinson) en de rode rebel onder de Mitford-zusjes, Jessica (The American way of death).

Uiteraard staan er veel eigentijdse muziek- en kunstboeken tussen, waaronder Greil Marcus' prachtige Mystery train, essays van de componist John Cage en de historische interviews die David Sylvester had met de schilder Francis Bacon. Boeken als Berlin Alexanderplatz (Alfred Döblin) en The quest for Christa T. van Christa Wolf verraden zijn liefde voor Berlijn.

De eclectische top-100 leert ook dat Bowie altijd een gevoel voor humor koesterde. Een getuige daarvan is Puckoon, een komische roman van Spike Milligan over een Iers dorpje dat wordt gespleten bij de deling van het groene eiland. Ook las hij graag het subversieve magazine Viz en het satirische Private Eye. Even interessant zijn de grote afwezigen, zoals de boeken Absolute Beginners (Colin MacInnes) waar hij een gelijknamig lied over heeft geschreven en Hanif Kureishi's Boeddha of Suburbia, waarvan hij de verfilming muzikaal heeft omlijst. Wat de lijst vooral duidelijk maakt, is dat er met de veelzijdige Bowie een boekenliefhebber is heengegaan.

Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden