De bloedige bikerwar van de Mongols en de Hells Angels

Het is donderdagavond rond achten als Taeke Reijenga (36) tijdens zijn gebruikelijke hardlooprondje in en om het Rotterdamse Vroesenpark twee luide knallen hoort. Aanvankelijk denkt hij dat in de nabijgelegen manege de paarden worden getraind om met vuurwerk om te gaan. Maar zodra hij het park inrent, deinst hij terug. Op een paar meter afstand houden agenten vier mannen onder schot. Een van hen is groot en heeft tatoeages over zijn hele gezicht.

Jeroen Visser
Een politieagent met een van de gearresteerde bendeleden. Beeld Media TV
Een politieagent met een van de gearresteerde bendeleden.Beeld Media TV

Als de getatoeëerde man tegenstribbelt en de agenten bezighoudt, zetten twee arrestanten het op een lopen. De agenten vuren twee waarschuwingsschoten af, maar de mannen rennen door. Twee politieauto's gaan in de achtervolging.

Aan de andere kant van het park zijn in de bar van het Van der Valkhotel leden van rivaliserende motorbendes Mongols en Hells Angels elkaar te lijf gegaan. De confrontatie tussen de clubleden is een nachtmerrie voor de politie, omdat het kan duiden op het uitbreken van een 'bikerwar'. Vorig jaar nog vochten de Hells Angels en de Bandidos een vete uit op Limburgs grondgebied. Bij een vecht- en schietpartij in een Sittards café vielen drie gewonden.

De Mongols zijn in Nederland een relatief nieuw en voor velen onbekend fenomeen. Sinds ze in 2014 neerstreken in Nederland, houdt de politie ze nauwlettend in de gaten. De motorbende, eind jaren zestig opgericht in Californië, staat bekend als een van de meest gewelddadige in de wereld. In de Verenigde Staten, Duitsland en Australië zijn leden veroordeeld voor onder meer drugshandel, witwaspraktijken, afpersing en mishandeling.

Vete

Wereldwijd vechten de Mongols al jaren een bloedige vete uit met de Hells Angels. Meestal gaat het over criminele afzetmarkten voor bijvoorbeeld drugs en wapens. Met name in Duitsland, waar de organisatie sinds 2011 is verboden, kwam het de afgelopen jaren tot meerdere grote vechtpartijen tussen de bendes. In Nederland bleef het rustig, tot de georkestreerde ontmoeting in het hotel.

Daar heeft ook lange tijd niemand in de gaten wat hen te wachten staat. Een van de twee motorbendes heeft zich al vroeg in het Van der Valkhotel gemeld, waar de groep is opgesplitst. Een deel van de leden heeft zich verschanst in de bar en het restaurant. Omdat de mannen geen clubkleren dragen, ziet lange tijd niemand dat het om een motorbende gaat. Een hotelmedewerker die de groep even observeert, ruikt geen onraad. 'Ze zagen er net zo uit als alle andere gasten.'

Een hotelgast die langs de groep loopt valt wel op dat het allemaal 'grote jongens' zijn. Sommige hebben duidelijk zichtbare littekens. Hij vermijdt oogcontact en loopt door naar het restaurant.

Als de tweede, rivaliserende motorbende arriveert, lopen de mannen met z'n allen naar de hotelbar. Al na een kort gesprek gaat het mis en vallen de eerste klappen. De bendeleden die zich hebben verschanst, schieten te hulp.

null Beeld Media TV
Beeld Media TV

In het aangrenzende restaurant zitten op dat moment zo'n veertig mensen. Een van de gasten klapt net zijn laptop open, als hij geschreeuw en het gerinkel van glas hoort. Als hij opstaat, ziet hij een kluwen van vechtende mannen. 'Het was net het wilde westen. Bankstellen en krukken vlogen om je oren. Een bendelid werd helemaal in elkaar geramd. Hij lag op de grond en ze bleven maar schoppen.'

Een andere gast ziet hoe een bendelid in een grijs vest een pistool tevoorschijn haalt en begint te schieten. Nu beseffen alle gasten dat ook zij gevaar lopen. De meesten gaan plat op de grond liggen. In de hoek roept een man dat daar de nooduitgang is.

De hotelgast twijfelt even: is het veilig? Dan springt hij op en sprint naar de deur. Buiten rent hij twee kilometer door voor hij stil durft te staan. Hij ziet niet dat in het naastgelegen fitnesscentrum David Lloyd de gasten worden opgevangen.

Als het gevecht tussen de bendeleden zich verplaatst naar buiten, naar de oprit van het hotel, belt een hotelmedewerker de politie. Ook buiten wordt veelvuldig geschoten, getuige de vele kogelhulzen die later worden gevonden.

Exterieur van het Van Der Valkhotel in Blijdorp, waar de confrontatie plaatsvond. Beeld anp
Exterieur van het Van Der Valkhotel in Blijdorp, waar de confrontatie plaatsvond.Beeld anp

Eerste arrestaties

De politie rukt met groot materieel uit. Op de nabijgelegen Abraham van Stolkweg wordt buschauffeur Jason Bruce, met lijn 32 op weg naar Overschie, door de politie tot stoppen gedwongen. Links en rechts razen politieauto's voorbij richting hotel. Sommige agenten nemen het fietspad om geen tijd te verliezen.

Als de eerste agenten de rotonde voor het hotel afrijden, stuift de groep uiteen. De politie vuurt een waarschuwingsschot af, waarna de eerste bendeleden worden gearresteerd. Anderen vluchten het park in. Wegen worden afgezet, een politiehelikopter cirkelt boven het gebied.

De meeste arrestanten lijken licht gewond; bebloede gezichten, gebroken neuzen. Agenten treffen één zwaargewonde man aan, hij heeft een grote beenwond.

Hotelmedewerkers vertellen de politie dat sommige daders het hotel zijn binnengevlucht. Leden van het arrestatieteam trekken met bivakmutsen, schilden en zware wapens het hotel in om alle kamers af te gaan.

null Beeld Media TV
Beeld Media TV

Op dat moment kijkt de 75-jarige Franse schilder Daniel uit Bordeaux uit het raam van zijn kamer. Hij is met zijn vrouw in Nederland voor een bezoek aan tentoonstelling met werken van Jeroen Bosch. Beneden ziet hij dat de politie tien arrestanten - 'grote, lange mannen' - afvoert. Twee mannen liggen gewond bij de ingang, ze zijn te gewond om zelf op te staan.

Even later wordt er op zijn deur gebonkt. 'Vijf leden van de special forces stonden voor mijn hoteldeur. Ik deed mijn handen omhoog en zei: ik heb niets.'

In totaal arresteert de politie 23 verdachten, afkomstig uit onder meer Amsterdam, Rotterdam, Haarlem en IJmuiden. De laatste bendeleden worden op het hoteldak ingerekend, waar ze zich hebben verstopt. De politie neemt een vuurwapen en een mes in beslag. Rond 23.30 uur mogen de gasten terug naar hun kamer.

Een dag later kondigt minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) harde acties aan. 'Eén ding is zeker, we pakken ze aan.' Het CDA roept op tot een verbod op motorclubs. De politie wil nog niets zeggen over het onderzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden