De Black Rod, die de deur van het Britse Lagerhuis in het gezicht dichtgesmeten krijgt, is voor het eerst in 650 jaar een vrouw

De Black Rod, de functionaris van het Hogerhuis in wiens gezicht de Lagerhuisdeur wordt dichtgesmeten voorafgaand aan de Britse Troonrede, is vanaf komend jaar een vrouw.

Sarah Clarke, de eerste vrouwelijke Black Rod, gaf eerst leiding aan de kampioenschappen van Wimbledon. Beeld AELTC/Jed Leicester
Sarah Clarke, de eerste vrouwelijke Black Rod, gaf eerst leiding aan de kampioenschappen van Wimbledon.Beeld AELTC/Jed Leicester

Vrijdag werd bekendgemaakt dat Sarah Clarke zich vanaf het nieuwe jaar The Lady Usher of the Black Rod mag noemen. Dat is voor het eerst in het 650-jarige bestaan van deze functie, die vernoemd is naar de zwarte, van ebbenhout gemaakte en met goud versierde staf die de Black Rod draagt tijdens ceremoniële gelegenheden. Met deze unieke benoeming wil het parlement tonen dat het met de tijd meegaat.

Als vertegenwoordiger van de koningin in haar parlement bekleedt de Black Rod een van de belangrijkste functies in het Paleis van Westminster. Hij heeft zelfs een eigen ingang en een eigen tuin en is lid van de Orde van de Kousenband. Zijn dagelijkse verantwoordelijkheid is het goed laten functioneren van het Hogerhuis, door middel van het regelen van vergaderingen, het bijwonen van debatten (of dat overlaten aan een ondergeschikte) en het tegenhouden van onwelkome gasten op de publieke tribune. In modern taalgebruik zou zijn titel 'kantoormanager' luiden. De Black Rod zorgt ook voor het opbaren van een overleden lid van het koningshuis.

In de video is het dichtsmijten van de deur vanaf 1 minuut en 40 seconden te zien. Tekst gaat verder onder de video.

De eerste Black Rod was Walter Whitehorse, die in 1361 de functie op zich nam, maar de term zelf is pas 465 jaar oud. Hoogtepunt van zijn jaar is de 'State Opening', wanneer de Black Rod de Lagerhuisleden uitnodigt zich in het Hogerhuis te vervoegen, waar de vorstin op haar gouden troon klaar zit. Het dichtgooien van de deur, een ritueel dat de onafhankelijkheid van het gekozen parlement symboliseert, dateert uit de dagen van Karel I, enkele jaren voordat hij werd onthoofd.

Meestal is de Black Rod een voormalige legerofficier, zoals luitenant-generaal David Leakey die komende maand na acht jaar met pensioen gaat. Zijn vrouwelijke opvolger heeft een andere achtergrond. De 52-jarige Clarke gaf jarenlang leiding aan de kampioenschappen van Wimbledon. Bij de All England Lawn Tennisclub is ze in 1984 begonnen als begeleider van de ballenjongens en -meisjes. Wie kan omgaan met heethoofden als John McEnroe en Nick Kyrgios zal geen moeite hebben met opstandige Hogerhuisleden, merkte een van de Britse kranten op.

Aan het ceremoniële kostuum van de Black Rod hoeft waarschijnlijk weinig te veranderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden