De bewering

Pantserhouwitsers zijn precisiewapens...

(Minister Van Middelkoop van Defensie deze week in de Tweede Kamer) Noël van Bemmel

AMSTERDAM Van Middelkoop reageerde met zijn opmerking op een vermoeden van de Afghaanse president Karzai dat het zware kanon van de Nederlanders vorige week burgerslachtoffers heeft gemaakt in het plaatsje Chora. ‘Het kan zijn dat de president niet helemaal op de hoogte is van de nieuwste technische ontwikkelingen.’

Dat geldt kennelijk ook voor de nieuwe minister van Defensie. De Nederlanders beschikken weliswaar over de modernste houwitser ter wereld, maar het is nog steeds geen precisiewapen. Met een granaat die 30 kilometer verderop wordt afgeschoten, kun je niet precies een kamer of een auto raken. Althans, niet expres.

Enkele tientallen meters naast het doel, geldt ook als raak. De Nederlanders schieten in Afghanistan met een nieuw soort granaat die minder weerstand in de lucht ondervindt en gevuld is met de modernste springstof. Kortom: hij vliegt verder en is dodelijker. De kanonniers beschikken echter nog niet over de allernieuwste munitie met satellietnavigatie. Dan pas wordt het systeem een precisiewapen.

Nu trekken de vuurleidingsofficieren op Kamp Holland nog een cirkel op de kaart rondom een beoogd doel. Als zich daarbinnen mogelijk burgers bevinden, wordt de ‘vuuraanvraag’ niet gehonoreerd. Maar ook geldt: hoe groter de nood van de troepen verderop, hoe kleiner de veiligheidscirkel. Of deze procedure tijdens de strijd om Chora correct is uitgevoerd, wordt nog onderzocht.

Noël van Bemmel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden