De Bewering Het CDA gaat door met keiharde ingrepen in de zorg. Er wordt 4 miljard bezuinigd. (Wouter Bos, lijsttrekker van de PvdA)

In zijn verkiezingsprogram rekent het CDA inderdaad op een besparing van 4 miljard euro in de zorg. Dat is volgens het CDA mogelijk als de zorg efficiënter wordt georganiseerd....

Verder verwachten de christen-democraten te profiteren van soepeler financieringsregels voor de bouw van instellingen, en moeten de bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen zelf huur gaan betalen.

De beoogde bezuiniging betekent niet dat bij het CDA de zorguitgaven dalen. De christen-democraten baseren – net als alle andere partijen – hun verkiezingsprogram op Document 121 van het Centraal Planbureau (CPB), over de zorguitgaven tot 2011.

Het CPB voorziet een stijging van die uitgaven met ruim 8 miljard euro door de komst van nieuwe, dure technologieën en door de vergrijzing.

Het CDA probeert die toename met zijn maatregelen dus te halveren, waardoor de zorgpremies minder omhoog gaan. De PvdA bezuinigt in haar programma 850 miljoen euro (lees: de uitgaven stijgen 850 miljoen minder). De partij beaamt dat in haar plannen de zorgpremies sterker stijgen dan bij het CDA. Conclusie: Bos heeft half gelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden