Column

De Betrouwbare Mannetjes: 'Op rechts ontbreekt een partij voor de corpsbal'

Als een neoklassieke Robin Hood zou hij Den Haag van binnenuit gaan openbreken, de macht bij de elite wegnemen en verspreiden onder het volk.

Leden van het Rotterdams Studentencorps tijdens de opening van het academisch jaar bij de Erasmus UniversiteitBeeld anp

Het ging hem mooi niet gebeuren dat die platte boef er met het succes van het Oekraïnereferendum vandoor zou gaan. Als VNL, VVD, PVV, en de Ondernemers Partij (voorheen Democratisch Politiek Keerpunt, u weet wel, de vroegere Onafhankelijke Burger Partij) van Hero Brinkman de billetjes nou gewoon tegen elkaar duwen, past het Forum voor Democratie van Thierry Baudet en trouwe sidekick Paul Cliteur er makkelijk tussen.

De Betrouwbare Mannetjes konden de jaloezie amper onderdrukken. De grachtengordelcasanova stond op het punt zijn zorgvuldig vergaarde opiniekrediet te verzilveren en wij zaten tijd te verdoen met de Oprechte Almanak van Vindicat. Van alle tijden natuurlijk, zo'n vleeskeuring, maar nu was het, net als Marie-Louise Vervoort (p. 21), helemaal uitgelekt. O ja, en een feutje had een hersenoedeempje opgelopen. Boeien.

De zure knorren konden hun lol op: zouden moslims eens moeten proberen, dit. Dan zouden we het dagen over niks anders hebben, dan waar we het nu al dagen over hebben. Ook bij Vindicat pasten ze zich snel aan aan de gespiegelde discussie: waarom werden ze allemaal over een kam geschoren? Omdat er een paar vinden dat 'gore wijven met hun kut over een kanon' moeten worden getrokken, deugen opeens alle leden niet? Man, ik heb niet eens een kanon. Als kers op de taart betoogde minister Bussemaker bij Pauw dat oud-leden afstand moesten nemen. Sybrand van Haersma Buma bijvoorbeeld. Mooie pikkebaas is dat.

Lieve hemel. Ging het een keer niet over moslims, ging het toch weer over moslims. Natuurlijk, we begrijpen het enthousiasme. Weinig haat die zo breed gedragen wordt als de haat voor de corpsbal. Bovendien, iedereen heeft wel een leuke Jiskefet-imitatie in huis en je kwetst er eigenlijk niemand mee. Toch hebben wij met ze te doen. Want waar kun je als een beetje flink lid tegenwoordig nog terecht, behalve dan bij Anouk Vervoort (p. 22). Sinds de dixieland tijdens uitslagenavonden is ingeruild voor LA The Voices en types als Steurmans het af moeten leggen tegen een (T)opperknorrebaas als Halbe, zijn de VVD-posters achter de dispuutsramen verdwenen. Bij VNL en de PVV hebben ze sowieso niks te zoeken. En Thierryboy en de Clitmeister mogen dan beiden een uitstekende aardappel in huis hebben, dat geboer tegen de elite is natuurlijk volkomen kut.

Nee, wat er op rechts ontbreekt, is een partij voor de rechtgeaarde corpsbal. En als je een beetje je best doet is er, net als bij Annemarie Van Vuuren (p. 14), altijd nog wel een gaatje te vinden. Daarom hebben we besloten ook gezellig mee te doen op 15 maart en wel met de Lijst Banga. De komende maanden gaan deze twee Bangaboys lekker het land in. Houd uw dochters maar binnen. The Banga-bus is coming. Toet-Toet.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening.

Nu doet u het weer, meneer Samsom? Nu doet u het weer?

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Betrouwbare Mannetjes Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden