De bètacanon is voorlopig af

Commissie onder leiding van fysicus Dijkgraaf presenteert eindresultaat als poster...

AMSTERDAM De oerknal staat linksboven, naast het getal nul en boven Isaac Newton. De wc en de telefoon rechtsonder, op een cirkel met de kernbom en de landbouw.

De commissie-Dijkgraaf heeft ordening aangebracht in de Volkskrant Bètacanon, de lijst van vijftig dingen die iedere krantenlezer van de natuurwetenschappen zou moeten weten. Vandaag presenteert de commissie het overzicht als een poster.

Een jaar geleden stelden acht vooraanstaande natuurwetenschappers, op uitnodiging van de Volkskrant, de canon samen. Voorzitter Robbert Dijkgraaf – zelf fysicus – had zich in de media teleurgesteld uitgelaten over de aandacht die voor bètawetenschappen was ingeruimd in de Nationale Canon. Vooral het ontbreken van natuur- en wiskundige Christiaan Huijgens – inmiddels overigens alsnog opgenomen – noemde hij onbegrijpelijk.

Na voorbereiding werd de lijst van hoofdzaken geformuleerd en begonnen jonge academici aan het schrijven van de stukken. Die verschenen een jaar lang wekelijks in de Volkskrant. Lezers konden via internet meeschrijven.

Het resultaat is een geheel van vijftig teksten over hoofdpunten uit de exacte wetenschappen, met op het eerste gezicht weinig verband. De lijst is niet historisch chronologisch, noch geconcentreerd op Nederland. De natuurwetenschappen, schrijven Dijkgraaf en collega Louise Fresco vandaag in de Volkskrant, zijn anders dan de Nationale Canon per definitie internationaal en universeel.

Het ontwerp voor de canonposter weerspiegelt dat. Vanuit de nul uitwaaierende cirkels geven verschillende schalen van complexiteit, van fundamenteel naar technisch. Langs de cirkels gaat het van heel klein naar heel groot.

Die ordening, aldus Dijkgraaf en Fresco, heeft eeuwigheidswaarde; de onderwerpen waarschijnlijk niet. Een bètacanon van een eeuw geleden is nu deels triviaal of achterhaald.

Komend voorjaar verschijnt bij Meulenhoff het boek bij het bètacanon-project. De educatieve omroep Teleac/NOT werkt aan een videoclip-project voor jongeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden