De bèta-canoncommissie

De bèta-canoncommissie is het begeleidend orgaan van dit project. Hieronder staan de namen van alle commissieleden. In de rechterkolom vindt u de namen van de auteurs die de artikelen schrijven voor deze wiki. Klik op een naam voor meer informatie over deze auteur.

Sander Bais
Sander Bais is hoogleraar Theoretische Fysica aan de Universiteit van Amsterdam. Hij behaalde het ingenieursexamen in de technische natuurkunde aan de TH Delft, en promoveerde aan de University of California. Vervolgens werkte hij als onderzoeker in Philadelphia, Leuven, bij het deeltjesversnellingscentrum CERN (Genève) en aan het Instituut voor Theoretische Fysica te Utrecht. Zijn onderzoek richt zich op de fundamentele wisselwerkingen tussen elementaire deeltjes, relativiteitstheorie en op de theorie van 'supersnaren'. Bais geeft regelmatig voordrachten voor een breed publiek en ontwikkelde de populaire interdisciplinaire collegereeks 'Keerpunten in de Natuurwetenschappen'. In 2004 hield hij de Etty Hillesum Lezing waarin hij uitgebreid inging op het grote belang van de natuurwetenschappen voor onze cultuur. Meer informatie is te vinden op zijn website.

Robbert Dijkgraaf
Robbert Dijkgraaf (1960) is voorzitter van de Volkskrant bèta-canon. Sinds 2005 is hij Universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij vanaf 1992 de leerstoel Mathematische Fysica bekleedde. Hij studeerde natuurkunde en wiskunde aan de Universiteit Utrecht. Na een onderbreking waarin hij de opleiding schilderen volgde aan de Gerrit Rietveld Academie, promoveerde hij daar cum laude in 1989 onder begeleiding van Gerard 't Hooft. Daarna bekleedde hij posities aan Princeton University. Zijn onderzoeksgroep werkt op het terrein van de snaartheorie, quantumzwaartekracht en het grensvlak tussen de deeltjesfysica en de wiskunde. Hij ontving in 2003 de NWO Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland. Hij is redacteur van een achttal wetenschappelijke tijdschriften. Als columnist, via bijdragen aan radio- en televisieprogramma's en via projecten voor jonge kinderen, probeert Dijkgraaf de publieke belangstelling voor de wis- en natuurkunde te vergroten.

Louise Fresco
Louise O. Fresco (1952) studeerde aan de Wageningen Universiteit waar zij in 1986 cum laude promoveerde en tot 1997 hoogleraar plantaardige productiesystemen was. Sinds medio 2006 is zij universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam met als aandachtsgebied de grondslagen van duurzame ontwikkeling in internationaal perspectief, na vele jaren in Rome bij de voedsel- en landbouworganisatie van Verenigde Naties. Zij is lid van de academies van wetenschappen van Spanje en Zweden. Aan de Universiteit Leiden bezette zij in 2005-2006 de Cleveringa-leerstoel. Zij is ook lid van de Raad van Commissarissen van de Rabobank Nederland. Ze hield en houdt zich graag bezig met de ingewikkelde en vaak ambivalente relaties tussen beleid, wetenschap, kunst en maatschappij, onder andere via haar columns, literaire kritieken en haar romans.

Bas Haring
Bas Haring (1968) is hoogleraar 'Publiek begrip van de wetenschap' aan de Universiteit Leiden. Hij promoveerde op het onderwerp in de Kunstmatige Intelligentie aan de Universiteit Utrecht en was eerder aan de Leidse Universiteit werkzaam als docent Informatica. Naast zijn wetenschappelijk werk is hij schrijver van een tweetal populair-wetenschappelijke boeken en diverse columns onder andere voor de Volkskrant. 'Kaas en de evolutietheorie', een kinderboek over evolutie is zijn bekendste werk. Het boek werd bekroond met de Gouden Uil voor de jeugdliteratuur en de Eureka!-prijs voor populair-wetenschappelijke literatuur. Momenteel werkt hij aan zijn derde boek. Afgelopen jaar presenteerde Bas Haring bij de RVU de televisieserie 'Haring'. In het programm ging hij op zoek naar antwoorden op alledaagse vragen met filosofische raakvlakken, eerder presenteerde hij een soortgelijk programma 'Stof'.

Salomon Kroonenberg
Salomon B. Kroonenberg (1947) is hoogleraar geologie aan de TU Delft. Hij studeerde fysische geografie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde daar in 1976 op de wordingsgeschiedenis van twee miljard jaar oude gesteenten in het binnenland van Suriname.Van 1972 tot 1982 werkte hij als geoloog in Suriname, Swaziland and Colombia. Daarna was hij 14 jaar als hoogleraar Geologie verbonden aan de Landbouwuniversiteit Wageningen, en in 1996 werd hij tot hoogleraar Geologie in Delft benoemd. Zijn huidig onderzoek behelst de reactie van rivier en kustsystemen op zeespiegelveranderingen, tektoniek en klimaat, met name in het Kaspische Zeegebied. Hij was voorzitter van het Koninklijk Nederlands Geologisch Mijnbouwkundig Genootschap en van de Raad voor Aarde en Klimaat van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Hij is buitenlands lid van de Russische Academie van Natuurwetenschappen. Naast zijn wetenschappelijke artikelen schreef hij onder meer voor Intermediair, Natuur en Techniek en Delta. Sinds 2005 is hij lid van de Profielcommissie N van het Ministerie van OCW. In februari 2006 verscheen zijn boek 'De Menselijke maat - De aarde over tienduizend jaar bij Uitgeverij Atlas'.

Harry Lintsen
Harry Lintsen (1949) is hoogleraar geschiedenis van de techniek aan de Technische Universiteit Eindhoven en de TU Delft. Hij studeerde natuurkunde in Eindhoven promoveerde aan dezelfde universiteit op een onderzoek naar de geschiedenis van het ingenieursberoep in Nederland. Lintsen was hoofdredacteur van een dertiendelige serie over de techniek in Nederland in de 19de en 20ste eeuw. En onlangs publiceerde hij 'Made in Holland. Een techniekgeschiedenis van Nederland 1800-2000' (Zutphen 2005).

Frans van Lunteren
Frans van Lunteren (1958) studeerde natuurkunde aan de Universiteit Utrecht. Na zijn studie was hij werkzaam aan het Utrechtse Instituut voor de Geschiedenis van de Natuurwetenschappen, waar hij in 1991 promoveerde op opvattingen over de zwaartekracht van Newton tot Einstein. In 1997 werkte hij een half jaar als gasthoogleraar aan de universiteit van Hamburg. Sinds 2002 is hij verbonden aan de Vrije Universiteit te Amsterdam als hoogleraar geschiedenis van de natuurwetenschappen, wiskunde en informatica. Zijn huidige onderzoek heeft vooral betrekking op de veranderende relatie tussen wetenschap en maatschappij gedurende de laatste twee eeuwen. In 2002 publiceerde hij het boek 'De opmars van deskundigen: Souffleurs van de samenleving'. Hij houdt veelvuldig lezingen voor een breed publiek over onderwerpen uit de geschiedenis en grondslagen van de natuurwetenschappen.

Ronald Plasterk
Ronald Plasterk (1957), was lid van de Bètacanon-commissie tot bij op 22 februari 2007 werd beëdigd als minister van Onderwijs.

Sander Bais Beeld
Sander Bais
Robbert Dijkgraaf Beeld
Robbert Dijkgraaf
Louise Fresco Beeld
Louise Fresco
Bas Haring Beeld
Bas Haring
Salomon Kroonenberg Beeld
Salomon Kroonenberg
Harry Lintsen Beeld
Harry Lintsen
Frans van Lunteren Beeld
Frans van Lunteren
Ronald Plasterk Beeld
Ronald Plasterk
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden