De beste

Ze ontroeren me nu al, de stelletjes die zullen meedoen aan Mijn man kan alles!, een nieuw SBS-programma waarvoor ik gisteren de aankondiging zag. Bij programma's met 'mijn man' in de titel is er meestal iets ernstig mis met de man in kwestie - zie Help, mijn man is klusser of Help, mijn man heeft een hobby. En dat is dan nog lang niet alles: het gaat uiteindelijk niet over de tragiek van een half afgemaakt zwevend toilet of een zolder vol modeltreintjes. Het gaat over vrouwen die hun man diep haten.

En terecht, vaak.

Maar de vrouwen die hun man inschrijven voor Mijn man kan alles! behoren tot de kleine, lieve groep echtgenotes die oprecht gelooft dat hun man, nou ja, alles kan. Schattig.

Zelf ben ik fervent kijker van een soortgelijke show: Mijn vader is de beste. Het geloof van de kinderen in de talenten van hun vaders - om tomaten uit een bak vol paling te vissen, of om te darten met het kind als levende dartpijl - is werkelijk aandoenlijk. Maar daarom kijk ik niet. Ik kijk omdat alle vaders in Mijn vader is de beste een geheime agenda hebben. Ze doen niet mee om hun kind een fijne, ernstig vertekende jeugdherinnering te geven, maar om Yolanthe Sneijder Cabau op onsubtiele wijze aan te randen.

Het is elke keer raak. Zo'n vader komt kleddernat uit de watermeloenrace, dan trekt Yolanthe hem even naar zich toe, want dat moet een showmaster nu eenmaal doen, en hop! daar gaat de hand van de vader naar beneden en eindigt losjes op Yolanthes billen. Om daar zo lang mogelijk te blijven liggen, minstens tot de volgende ronde, 'De draaischijf', waarbij hij tollend aan een rad rekensommetjes moet oplossen.

Het moeilijkst om aan te zien was de uitzending waarin Yolanthes man, Wesley Sneijder Cabau, in het publiek zat en machteloos moest toekijken hoe diverse Menno's en Jossen zijn vrouw van boven tot onder betastten.

Het is al bijna net zo erg bij de Help, mijn man-programma's, waarbij de enige troost voor de vrouwen na een lang, hobbyrijk en seksloos huwelijk is dat ze een paar draaidagen permanent tegen presentator John Willams mogen aanhangen.

Dat wordt zielig voor de vrouwen die meedoen aan Mijn man kan alles! Als hun man dan alles blijkt te kunnen, moeten zij in de armen van Henkjan Smits springen. Of in de armen van hun eigen, alleskunnende man. Een schamele prijs.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden