De beste versie van Photoshop ooit

En weer komt Adobe met een mooie update van zijn fotosoftware Elements. Kopen?

Peter van Ammelrooy
null Beeld Noël Loozen
Beeld Noël Loozen

Van Adobe mogen we geen digitale foto meer weggooien. Delete de wis-knop. Bewogen, onscherp, onderbelicht, overbelicht, verkeerd uitgesneden, scheve horizon, rode ogen - tegen elk van deze fouten is volgens de softwaremaker wel een kruid gewassen, met dank aan de computer.

Je moet op sommige kruiden alleen even wachten. Zoals bij Photoshop Elements, de versie voor boeren, burgers en buitenlui van Adobes professionele beeldbewerker.

De veertiende editie van Elements bevat opnieuw enkele beeldverbeteraars die al een tijdje te vinden waren in de grote Photoshop. Adobe voegt die functionaliteiten druppelsgewijs toe. Zo wil het bedrijf voorkomen dat professionele vormgevers gaan denken: waarom een duurder abonnement op Photoshop Creative Cloud als het met de Elements-versie ook kan?

De consument moet zich elk jaar een andere vraag stellen: wegen de verbeteringen en nieuwe snufjes op tegen de upgradeprijs?

null Beeld -
Beeld -

Wat is er verbeterd?

Om met de verbeteringen te beginnen. Die vallen grotendeels in de categorie 'fijn, maar klein'. Opgeschoond en opgevoerd is de organizer, het onderdeel dat foto's vrijwel volautomatisch kan groeperen naar gebeurtenissen, locaties en mensen. Slimme algoritmen herkennen beelden met veel groen (die lange herfstwandeling door het bos), geografische coördinaten (die je ook zelf kunt toevoegen als je camera of mobieltje geen gps-satellietnavigatie kent) en gezichten. De software probeert ze aan de hand van andere metadata als datum en tijd te 'bundelen'.

Knap is dat de gezichtsherkenning werkt bij foto's genomen in verschillende levensstadia van een kind, vriend of bekende. Je kunt ook aangeven hoe groot de verzamelingen op basis van gebeurtenis, persoon of plaats moeten zijn.

Elements biedt nog steeds drie slimme niveaus van fotoverfraaiing. De snelle optie neemt de kiekjesschieter al het werk uit handen. Wie meer zelf wil finetunen, maar hulp nodig heeft, laat zich bij de hand nemen in de met- instructies-sectie. Die laat nu voorbeelden zien, in plaats van alleen aanwijzingen. In de expert-modus kunnen we helemaal los.

Indrukwekkend

Aan de gidsen zijn twee nieuwe stap-voor-stap-aanwijzingen toegevoegd. Eentje helpt het juiste formaat te vinden voor een afdruk op papier of upload naar een webdienst. De ander helpt snelheidseffecten toe te voegen aan een stilstaand beeld. De laatste is een indrukwekkend stukje gereedschap.

De grote fotoverbeteraars gelicht uit de volwaardige Photoshop zijn nevelverwijderaar en schokreductie. De eerste haalt mistsluiers van een opname: maar nevels verdwijnen ook met de optie automatisch oppoetsen. Schokreductie - bewogen opnamen - is indrukwekkender, maar veel hangt af van het origineel. Tegen te veel gebibber is Elements niet opgewassen.

Dus: upgraden? Photoshop Elements 14 is de beste versie ooit. Maar beter leren fotograferen en mislukkingen wissen is goedkoper.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden