De beste valsemunters vind je bij Napels

GIUGLIANO - Terwijl de financiële bazen van Europa zich het hoofd breken over de vraag of de Europese Centrale Bank (ECB) geld moet bijdrukken om de economie te stimuleren, hebben ondernemende types in een buitenwijk van Napels de zaak in eigen hand genomen en overspoelen de Europese markt met valse euro's.


De valsemunters uit Giugliano en omstreken hebben een flinke reputatie opgebouwd als drukkers van ruim de helft van alle valse eurobiljetten die door de ECB uit de roulatie zijn genomen.


Ook in Frankrijk, Spanje, Oost-Europa en Zuid-Amerika zijn illegale geldpersen ontdekt, maar de meest bedreven beoefenaars vind je in en rond Giugliano, waar betonnen appartementenblokken geflankeerd worden door boomgaarden en autodealers.


'In Italië bestaat een roemrijke traditie. Hier drukken ze vals geld van hoge kwaliteit', zegt kolonel Alessandro Gentili, het hoofd van de anti-valsemunterij eenheid van de Italiaanse politie.


Toen de politie in januari 2009 optrad tegen valsemunters in Giugliano en de meer zuidelijk gelegen provincie Calabrië werden 109 mensen opgepakt. Nog eens 165 valsemunters gaven zich aan. Ondanks het politieoptreden gaat het drukken van vals geld gewoon door. Het is een traditie die vaak van vader op zoon wordt doorgegeven.


Hoewel de provincie Campania, waar Giugliano ligt, wordt beheerst door de beruchte en gewelddadige Camorra, houdt die zich volgens de autoriteiten slechts zijdelings met valsemunterij bezig. 'De georganiseerde misdaad pikt een graantje mee van deze bezigheid en kan ook ingrijpen om het gebruik van vals geld te reguleren zodat haar economische belangen niet worden geschaad', zegt rechter Rafaelle Cantone van het Constitutionele Hof, die uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar de activiteiten van de Camorra.


Hologram

Voor het ongeoefende oog zien de vervalste euro's er redelijk overtuigend uit. Maar ze missen iets - ze zijn gedrukt op papier zonder watermerk en het zilveren hologram vangt het licht net anders in vergelijking met echte biljetten.


In de afgelopen jaren zijn vervalste euro's aangetroffen in Bulgarije, Colombia, Rusland, Turkije, Iran en Irak, landen waar veel met contant geld wordt betaald en waar bank- en winkelbedienden niet zo goed op de hoogte zijn van de echte biljetten. Soms kopen immigranten uit Afrika en Latijns-Amerika bewust valse biljetten op in de hoop er in hun moederland onroerend goed mee te kunnen kopen.


De euro is de voorkeursmunteenheid geworden van drugshandelaren. Het 500-eurobiljet is met name populair.


De Europese Centrale Bank zegt sinds 2002 550 duizend tot 800 duizend valse biljetten uit de circulatie te hebben gehaald, met name biljetten van twintig en vijftig euro. Gemiddeld circuleren er zo'n 14 miljard eurobiljetten in de wereldeconomie.


Volgens Allister McCallum, hoofd van de afdeling valsemunterijbestrijding bij de ECB, zijn valsemunters in te delen in drie categorieën: amateurs met een printer, schurkenstaten zoals Noord-Korea en ervaren professionals als die in Giugliano.


Op het eerste gezicht lijkt de stad niet op een broeinest van vervalsers. De hoofdstraat is bezaaid met onopvallende gebouwen, kledingzaken voor de middenklasse, een modern stadhuis en een schijnbaar bovengemiddeld aantal uitvaartcentra. Maar de buitenwijken met hun chaotische indeling en half-verlaten gebouwen duiden op duisterder zaken die gaande zijn.


In een incident in 2009 poogden valsemunters die waren getipt over een op handen zijnde inval van hun voorraad af te komen door grote pakken valse 100 euro biljetten in een nabijgelegen riviertje te gooien.


De Europese Commissie probeert uniforme straffen vast te stellen voor het namaken van euro's, omdat de straffen in de 27 EU-lidstaten sterk verschillen.


Straffen

Italië kent relatief hoge straffen, maar de uitvoering is een probleem. Omdat de raderen van de Italiaanse justitie langzaam draaien en de valsemunters in hoger beroep vaak een lagere straf krijgen, vallen veel criminelen in herhaling.


De autoriteiten wijzen op een vervelend voorbeeld waarbij in 2007 een man uit de Campania-regio was gearresteerd voor het drukken van valse eurobiljetten. Na een maand gevangenisstraf werd hij onder huisarrest geplaatst, in afwachting van zijn proces dat nog altijd loopt. In 2009 werd hij opnieuw gearresteerd voor eenzelfde overtreding. Dit jaar werd de man opnieuw aangehouden, vanwege een illegale drukpers.


'We merken dat we vaak achter dezelfde mensen aanzitten', zegt kolonel Gentili met een veelbetekenende en licht gelaten glimlach. 'Ze stelen, ontsnappen, gaan door met vervalsen en wij volgen', zei hij. 'Het is als een kat-en-muisspel.'


550


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden