luie luisteraar

De beste nieuwe muziek van de week (9): Beck, St. Vincent en Moss

In razend tempo volgen de nieuwe bandjes, beloftes en platen-die-je-geluisterd-moet-hebben elkaar op. In de rubriek Luie Luisteraar loodst Volkskrant.nl je elke week door de nieuwste releases en selecteert de drie platen die je niet mag missen. Deze week: Beck, St. Vincent en Moss.

Just Fontein
St. Vincent (Annie Clark) Beeld ANP
St. Vincent (Annie Clark)Beeld ANP

Beck - Morning Phase (Capitol/Universal)

De opnamen voor Morning Phase, het twaalfde album van Beck, beginnen al in 2005. De sessies met grotendeels dezelfde muzikanten die meewerkten aan het veelgeprezen Sea Change draaien tot twee keer toe op niets uit. Modern Guilt, het laatste album van de Amerikaan stamt alweer uit 2008.

De vergelijking van Morning Phase met Sea Change uit 2002 is onvermijdelijk. In die tijd is de relatie van Beck Hansen net uit, de plaat wordt zijn uitlaatklep. Sea Change groeit uit tot een Beck-klassieker. We horen een ingetogen Beck, niet de excentriekeling die zijn muziek verrijkt met elementen uit de funk, hiphop en blues.

Diezelfde ingetogen Beck is te horen op Morning Phase. 'Morning Phase is ook veel beter dan Sea Change, al blijft het gissen naar de aanleiding', schrijft Gijsbert Kamer. Vijf sterren voor een album dat 'de luisteraar een universum inzuigt van grootse muzikale schoonheid'.

'Het album voelt als een 'instant folk-rock classic', schrijft Rolling Stone Magazine (4,5/5). In The New York Times (4/5) wordt de vergelijking gemaakt met Simon and Garfunkels Sound of Silence en Nick Drake's album Bryter Later. The Line of Best Fit geeft een 7: 'De liedjes zijn sterk als altijd - Morning Phase kan nog wel eens de snelste stijger worden in de Beck-calatogus'.

Beck - Heart is a Drum op YouTube

null Beeld Albumhoes Morning Phase
Beeld Albumhoes Morning Phase

Beck - Morning Phase op Spotify

St. Vincent - St. Vincent (Loma Vista)

St. Vincent is de artiestennaam van Annie Clark (de naam St. Vincent komt uit een liedje van Nick Cave, dat gaat over een New Yorks ziekenhuis waar Dylan Thomas overleed). Ze speelde in de band van Sufjan Stevens, maar een solocarrière was altijd haar droom. 'Als je zelfvertrouwen wil krijgen, moet je net doen alsof je zelfverzekerd bent, dan komt het vanzelf goed', leerde ik van een oom. Dus dat deed ik', zegt Clark in een interview met The Guardian.

St. Vincent is het vierde album van Clark, die in 2012 het goed ontvangen Love This Giant opnam met David Byrne (Talking Heads). Van The Guardian krijgt ze vijf sterren voor St. Vincent. Muziekblog Pitchfork geeft de plaat een 8,6 als Best New Music: 'Op St. Vincent laat Clark nog maar eens zien dat ze een van de meest innovatieve gitaristen van de afgelopen tien jaar is.'

Een 8 van SPIN: 'In de relatief korte tijd dat ze muziek maakt is ze uitgegroeid tot een icoon. Geen verrassing - ze is slim, geestig en mooi. Er is niemand die doet wat St. Vincent doet. Je kunt je niet voorstellen dat iemand anders het maakt. St. Vincent is het werk van een ware kunstenares.'

St. Vincent - Digital Witness op YouTube

null Beeld Albumhoes St. Vincent
Beeld Albumhoes St. Vincent

Beluister St. Vincent - St. Vincent op Spotify

Moss - We Both Know The Rest Is Noise (Excelsior/V2)

De totstandkoming van We Both Know... ging moeizaam. Bassist Jasper Verhulst stopte ermee, de liedjes kwamen niet vanzelf. 'Als de relatie binnen de band goed is dan maak je mooie muziek, dan gaat het vanzelf. Anders wordt het strugglen en lukt het je nooit om de energie die je hebt over te brengen', aldus zanger en tekstschrijver Marien Dorleijn.

Moss wordt in 2003 opgericht door Dorleijn. Debuutalbum The Long Way black komt pas in 2007 maar wordt goed ontvangen. We Both Know The Rest is Noise is de vierde plaat van de band. 'Moss houdt niet van herhaling. Elk van de vier albums die de Nederlandse gitaarband sinds 2007 heeft uitgebracht, heeft een andere sfeer', schrijft Volkskrant-recensent Gijsbert Kamer is zijn viersterrenrecensie. We Both Know... is een gitaarplaat, 'maar wel eentje waarop Moss meer lef toont dan voorheen'.

Het album krijgt vijf sterren in het Parool. 'Het is een plaat die erom smeekt in z'n geheel geremixt te worden door een technoproducer van naam. Niet omdat ie daarmee beter tot z'n recht zou komen, maar om zijn ritmische gelaagdheid te benadrukken.' Album van de Week bij 3voor12: 'Moss is een band die we moeten koesteren, het kan niet vaak genoeg gezegd worden.'

Kijk hier voor tourdata.

Moss - She's Got A Secret op YouTube

null Beeld Albumhoes We Both Know The Rest Is Noise
Beeld Albumhoes We Both Know The Rest Is Noise

Moss - We Both Know The Rest Is Noise op Spotify

Een greep uit de nieuwste platen. Abonneer je op de Luie Luisteraar-playlist van @JustFontein en blijf op de hoogte.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden