luie luisteraar

De beste nieuwe muziek van de week (5): Thee Silver Mt. Zion, Morgan Delt en Naive Set

In razend tempo volgen de nieuwe bandjes, beloftes en platen-die-je-geluisterd-moet-hebben elkaar op. In de rubriek Luie Luisteraar loodst Volkskrant.nl je elke week door de nieuwste releases en selecteert de drie platen die je niet mag missen. Deze week: Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra, Morgan Delt en Naive Set.

Just Fontein
De Amsterdamse band Naive Set Beeld Mirte Slaats
De Amsterdamse band Naive SetBeeld Mirte Slaats

Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra - Fuck Off Get Free We Pour Light On Everything (Costellation/Konkurrent)

'We live on an island called Montréal. And we make a lot of noise, because we love each other', spreekt een lief peuterstemmetje de luisteraar toe als het eerste nummer Fuck Off Get Free (For The Island of Montréal) van het album met de ondoenlijk lange titel Fuck Off Get Free We Pour Light On Everything begint. Daarna volgt de beloofde noise: 10 minuten lang schurende gitaren, repetitieve vioolpartijen, gejaagde drum en een schreeuwende Efrim Menuck.

De voorman van Godspeed You! Black Emperor (GYBE) richtte in 2000 sideproject Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra op, voor een groot deel bezet door muzikanten uit GYBE. Een grote band die muziek maakte die veel weghad van de grootse postrock van GYBE. Menuck heeft voor deze plaat de band teruggebracht tot een vijftal (gitarist, bassist, drummer en twee violisten), van wie er drie ook nog steeds in GYBE zitten en wijkt meer af van zijn GYBE-werk.

'Het best is de plaat wanneer je even eenzelfde gejaagdheid hoort als die waarmee stadgenoten Arcade Fire ooit furore maakten. Dan begrijp je ook dat Efrim Menuck deze band nodig heeft als uitlaatklep voor wat meer intuïtieve muziek dan die waar de zorgvuldig opgebouwde muziek van Godspeed You! Black Emperor hem ruimte voor geeft', schrijft Volkskrant-recensent Gijsbert Kamer.

Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra speelt op maandag 10 maart in Paradiso.

Luister Fuck off get free op YouTube

null Beeld Albumhoes Fuck Off Get Free We Pour Light On Everything
Beeld Albumhoes Fuck Off Get Free We Pour Light On Everything

Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra - Fuck Off Get Free We Pour Light On Everything op Spotify

Morgan Delt - Morgan Delt (Trouble in Mind)

Het Amerikaanse label Trouble in Mind vormt de voorhoede in de golf psychedelische garagebands die het muzieklandschap kleuren: onder andere onze eigen Jacco Gardner, The Limiñanas en Ty Segall brachten platen uit bij het label. Met de release van Morgan Delt hebben ze weer raak geschoten op de stranden van Californië.

Morgan Delt is een anoniem eenmansproject van een jonge grafisch ontwerper. Een jongen die liever op zijn kamer muziek in elkaar knutselt dan dat hij uitgaat. 'Ik werk graag alleen. Ik ben eigenlijk een soort kluizenaar', zegt Delt in een zeldzaam interview.

'Er is muziek die de luisteraar kan verplaatsen naar een andere plek, een andere tijd, een andere gemoedstoestand. Dat heet dan psychedelische muziek of soms anders. Maar er is denk ik geen beter term voor dan psychedelisch', aldus Delt over het hokje waar zijn muziek in wordt geplaatst.

Over zijn anonimiteit: 'Ik heb gewoon nog niet zoveel interviews enzo gedaan. Laten we hopen dat het verandert!'

Morgan Delt - Barbarian Kings op YouTube

null Beeld Albumhoes Morgan Delt
Beeld Albumhoes Morgan Delt

Morgan Delt - Morgan Delt op Spotify

Naive Set - Reclining Nude (Subroutine Records)

2014 begon al goed met de release van Hard Feelings door het Amsterdamse Apneu: elf liedjes op een plaat die maar twintig minuten duurt. Eind vorig jaar was daar de harde noiserock van Katadreuffe. En namen als Wolvon en Vox von Braun zullen misschien ook een belletje doen rinkelen.

Gemeenschappelijke deler? Het kleine Groningse label Subroutine. Nieuwste band in de gelederen is Naive Set.

Waar bovengenoemde bandjes rauwe, soms zelfs keiharde garagerock maken, is op Reclining Nude ruimte voor een lichter geluid. De Amsterdamse formatie - bestaande uit Moon & Sun en Spilt Milk-leden Mikey Casalaina, Caspar Stalenhoef, Matthias Kreutzer, Jan-Pieter van Weel - maakt indiepop die doet denken aan bands als The Feelies en The Posies.

Naive Set presenteert morgen debuutplaat Reclining Nude in de Nieuwe Anita in Amsterdam.

Naive Set - Like That op YouTube

null Beeld Albumhoes Reclining Nude
Beeld Albumhoes Reclining Nude

Naive Set - Reclining Nude op Spotify

Een greep uit de nieuwste platen. Abonneer je op de Luie Luisteraar-playlist van @JustFontein en blijf op de hoogte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden