De beste muziek van de week (8): Roosbeef, Steve Earle & The Dukes en Ibeyi

In razend tempo volgen de nieuwe bandjes, beloftes en platen-die-je-geluisterd-moet-hebben elkaar op. In de rubriek Luie Luisteraar loodst Volkskrant.nl je elke week door de nieuwste releases en selecteert de drie platen die je niet mag missen. Deze week: Roosbeef, Steve Earle & The Dukes en Ibeyi.

Roosbeef Beeld Dennis Duijnhouwer

Roosbeef - Kalf

'Ik ben dat kalf dat onhandige dingen doet, maar ik begrijp inmiddels ook dat er soms een reden is waardoor relaties kapotgaan. En dat dat goed is. Dat hoor je in de teksten terug', zegt Roos Rebergen in een interview met de Volkskrant over Kalf, haar derde album.

Roosbeef, zoals Rebergen sinds 2005 op het podium staat, brak door met debuutplaat Ze willen wel je hond aaien maar niet met je praten (2008), vervolg Omdat ik het wil kwam uit in 2011. In aanloop naar Kalf verhuisde ze naar België, omdat ze 'het een beetje benauwd kreeg van van het ons kent ons' in Nederland.

Zoals de titel doet vermoeden is ook haar derde album weer in het Nederlands, met dezelfde poëtische teksten. 'Ik erger me eraan dat in het Nederlands zingen minder knap wordt gevonden dan in het Engels. Op het succes van een band als Kensington kan ik niet jaloers zijn. Het is mooi dat mensen er plezier aan beleven, maar voor mij is het geen muziek. En die Jett Rebel geloof ik niet echt. Hij is mij te bedacht.'

Het Parool geeft drie sterren: 'Ontkennen dat er weinigen klinken als Roosbeef is onmogelijk, maar op eerder werk wilde de gemaniëreerdheid van teksten en zang wel eens storen. Op Kalf zijn die maniertjes grotendeels weggevijld.'

Roosbeef live zien? Kan. Bijvoorbeeld vanavond in Hedon (Zwolle) of zondag in de Mezz (Breda). Of in vrijwel alle andere steden in Nederland en België. Tourdata hier.

Beeld Roosbeef.nl

Steve Earle & The Dukes - Terraplane

The Low Highway, zo heet het vorige album uit 2013 van americana-zanger Steve Earle. Een zwaarmoedig album over de economische crisis die de Verenigde Staten hard heeft geraakt. Eigenlijk hebben alle platen van Earle een zekere zwaarmoedigheid over zich. Informatie die belangrijk is om het geintje in het voorwoord van zijn nieuwe Terraplane te begrijpen. 'Het was tijd een bluesplaat te maken. Hell, everyone's sick of all my fucking happy songs anyway.'

'Het opmerkelijke aan Terraplane is dat Earle juist in de blues bijna monter klinkt. Een nummer als Acquainted with the Wind is weliswaar een rauwe blues, met scheurende elektrische gitaar naast banjo, maar Earle zingt opgewekt - en met steeds prachtiger rafelstem - over zijn losgeslagen bestaan: 'Wherever I will, whenever I please, I'm howling like a gale, I'm whispering like a breeze', schrijft Volkskrant-recensent Robert van Gijssel. Hij geeft vier sterren voor Terraplane.

Steve Earle is een van de voorlopers van de hedendaagse americana en levert met Terraplane alweer zijn zestiende album af. Het Amerikaanse Rolling Stone geeft 3,5 uit 5 sterren. 'Terraplane is geen heel betekenisvolle plaat, maar vooral gemaakt om je door moeilijke tijden te helpen.'

Een B- van Consequence of Sound. 'De echte helden op dit album zijn The Dukes. Die klinken als een originele bluesband, niet als een groep die zich in het genre probeert te wurmen.'

Beeld Albumhoes

Ibeyi - Ibeyi

Als Naomi en Lisa-Kaindé Díaz hun Cubaanse vader Miguel Anga Díaz, de overleden percussionist in onder andere Buena Vista Social Club, opzochten, hadden ze het nooit over muziek. 'Als we hem opzochten - onze ouders waren gescheiden - gingen we naar het strand. We waren jong, we hebben het nooit met hem over muziek gehad', zegt de 20-jarige tweeling in een interview met Trouw.

Ibeyi, zoals de twee zangeressen zich noemen, betekent tweeling in het Yoruba - een taal die door West-Afrikaanse slaven werd meegenomen naar Cuba. De tweeling, van een Cubaanse vader en Venezolaanse moeder, groeide op in Parijs. Deze exotische mix is terug te horen op debuutplaat Ibeyi: van pop tot experimentele elektro en r&b, vol invloeden uit de Cubaanse folk - zelfs in Yorubaans gezongen.

Ibeyi is een album vol persoonlijke verhalen, zoals Think of You over hun overleden vader. En zus Yanira, die afgelopen zomer op 29-jarige leeftijd overleed, wordt geëerd in het liedje Yanira. 'Een ambitieus debuut dat het verdient gehoord te worden door zoveel mogelijk mensen', schrijft The Line of Best Fit (8/10 sterren).

Het Britse New Music Express vergelijkt de jonge vrouwen met Björk en Regina Spektor. 'Ze hebben vaak ruzie, maar als ze hun kalmerende liedjes schrijven, zitten ze precies op dezelfde golflengte.' Een 8 voor Ibeyi, 'even innovatief als troostend'.

Ibeyi staat 9 april in de Vondelkerk (Amsterdam) en een dag later op Motel Mozaïque in Rotterdam.

Ibeyi Beeld Press

Hieronder een greep uit de bands die in het nieuws waren. Abonneer je op de Luie Luisteraar-playlist van @JustFontein en blijf op de hoogte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden