De beste IDFA-muziekfilm: raadsel rond roem, lofzang op Paradiso of schrijnend portret van indieheld

Poppodium De Melkweg organiseert het PLAY-festival, met concerten en de vertoning van de beste muziekfilms van de afgelopen jaren. In samenwerking met IDFA organiseert de Melkweg een competitie voor zeventien muziekdocumentaires onder de naam IDFA-PLAY Competition For Best Music Documentary. Drie kanshebbers volgens Volkskrant-recensent Robert van Gijssel.

Verkiezingsgala in Paradiso. Beeld anp
Verkiezingsgala in Paradiso.Beeld anp

The ballad of Lucky Fonz III
David Kleijwegt De filmmaker en popjournalist David Kleijwegt volgt de singer-songwriter Otto Wichers alias Lucky Fonz III als die voor optredens over het Waddeneiland Vlieland zwerft. We zien Wichers mijmerend naar de branding staren, als hij net heeft verteld hoe hij controle heeft weten te krijgen over zijn manische gedrag.

Wichers probeert ook het raadsel rond zijn populariteit ('de roem past mij wel') op te lossen, als hij wordt geconfronteerd met de veelgehoorde klacht dat hij eigenlijk niet kan zingen. 'Ik heb er voor gekózen op een bepaalde manier te zingen.'

Paradiso, an Amsterdam stage affair
Jeroen Berkens Prachtig gefilmde lofzang op het Amsterdamse poppodium Paradiso, waarin de magie vooral wordt verklaard door de musici die er optreden. Hoe is het om op het roemruchte podium te spelen, is de simpele vraag die fijne antwoorden oplevert. Henry Rollins van Black Flag: 'Niemand heeft het in Paradiso zo goed als de artiest, je weet niet wat je ziet vanaf het podium.' Peter te Bos van Claw Boys Claw: 'Je wordt overvallen door een algeheel gevoel van gelukzaligheid, maar het is ook een zaal waar vals spelen gelijk wordt afgestraft. Je kunt je nergens verschuilen.' Klaas Janszoon van dEUS: 'Het gevoel dat de wereld met je meekijkt.'

Bob and the monster - Keirda Bahruth.
Schrijnend en aangrijpend portret van de Amerikaanse indieheld Bob Forrest, zanger en liedjesschrijver van de Amerikaanse band Thelonious Monster. Gedurende zes jaar volgt de filmmaker Bahruth de met een hardnekkige drugsverslaving worstelende Forrest, die in de loop van de documentaire van een meelijwekkende junk zal uitgroeien tot een zeer gewaardeerde anti-drugsvoorlichter voor jongeren.

Zie ook Playfestival.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden