De beste grappen van het correspondentendiner

In Washington wordt zaterdagavond het correspondentendiner gehouden, een jaarlijkse traditie, waarbij alle Witte Huis-verslaggevers samen dineren met de president, andere politici en Hollywoodsterren. Het diner is vooral bekend om de speeches, waarin de president zichzelf en zijn politieke tegenstanders op de hak neemt. Om alvast in de stemming te komen: een aantal van de leukste grappen uit het verleden.

Still van de video van de laatste dagen in het Witte Huis van Bill Clinton. Beeld YouTube
Still van de video van de laatste dagen in het Witte Huis van Bill Clinton.Beeld YouTube

In 1986 maakte president Ronald Reagan vooral grappen over de media. Zo begon hij met de zender ABC, die 'vanwege budgetproblemen al drie haarstylisten heeft moeten ontslaan'.

Een van de grappigste momenten van alle diners, was in 2000, toen Bill Clinton zijn afscheidsspeech hield en een video liet zien van zijn laatste dagen in het Witte Huis. Hij houdt een toespraak voor een laatste, slapende journalist, probeert gratis snoep uit de automaat te trekken en speelt Zeeslag in de Situation Room.

In 2005 staat ook Laura Bush, de echtgenote van president George W. Bush op het podium. Ze stal de show toen ze vertelde dat haar man, Mr. Excitement, om negen uur 's avonds al lekker op bed ligt, terwijl zij naar Desperate Housewives kijkt. Ze maakte zelfs grapjes over een bezoek aan een stripclub (jawel, ze zou bij de Chippendales zijn geweest), en over haar bemoeizuchtige schoonmoeder Barbara Bush.

Een jaar later stond George W. Bush op het podium met Steve Bridges, die zijn alter ego speelde. Bridges zei wat de president eigenlijk zou denken. 'Ik moet net doen alsof ik het leuk vind om hier te zijn', waarna de echte Bush zei: 'Ik vind het geweldig om vanavond hier te zijn.'

In 2011 krijgt Donald Trump er van langs van Barack Obama, die er (nog steeds) op hamert dat de president zijn geboortecertificaat moet laten zien om te bewijzen dat hij echt in de Verenigde Staten is geboren.

Een jaar later kwam de kwestie van het geboortecertificaat weer terug, maar werd er ook gegrapt over Mitt Romney, Sarah Palin en Hillary Clinton. 'Vier jaar geleden was ik in een hevige strijd met haar verwikkeld. Nu blijft ze me maar dronken smsjes sturen vanuit Cartagena.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden