De beste cultuur voor de komende week

NOTHING FOR ALLN

Galerie Piet Hein Eek, Eindhoven. T/m 3/8.


pietheineek.nl


Overzichtstentoonstelling van het oeuvre van Gerd Rohling van 1985 tot nu. In zijn werk staat het werken met oude, waardeloze materialen, voorwerpen die hoogstens functioneel zijn, centraal. Deze voorwerpen verzamelt hij tijdens zijn strooptochten door de stad Berlijn of op het strand. Hij verandert de objecten zo dat ze een hele nieuwe betekenis krijgen.

Thinking (out of) The Box N

Marres, Maastricht. Van 18/4 t/m 15/6.


vedute.nl


Marres presenteert een grote selectie Vedute, een collectie die bestaat uit driedimensionale objecten van telkens 44 x 32 x 7 cm in gesloten vorm. Te zien zijn werken van o.a. Peter Struycken, Marina Abramovic, JCJ VanderHeyden, Paul Panhuysen, 75B, Adriaan Geuze, Marlies Dekkers en Krijn de Koning.

UIT DE SCHADUWN

Universiteitsmuseum Groningen. T/m november 2014. rug400.nl


De Rijksuniversiteit Groningen bezit een grote hoeveelheid kunst. De Kunstcommissie van de RUG toont de komende maanden een groot deel van deze kunstwerken in het Universiteitsmuseum. Te zien zijn onder meer enkele gerenommeerde Ploeg-kunstwerken, die normaliter in het bestuursgebouw aan de Oudeboteringestraat hangen maar ook volkenkundige objecten, onbekende portretten en bustes van bekende wetenschappers.

WELTSICHTEN 

Bonnefantenmuseum, Maastricht. T/m 1/6.


bonnefanten.nl


Waar het landschap in de oude kunst aanvankelijk als bijwerk, en later juist groots en dominant werd afgebeeld, is in de moderne en hedendaagse kunst vaak de destructieve aanwezigheid van de mens overheersend. Het zijn deze verrassende omwentelingen die in deze tentoonstelling aan bod komen.

Joost BakkerN

Dapiran Art Project Space, Utrecht. Van 12/4 t/m 31/5. dapiran.nl


Eindigheid en de daaraan verbonden oneindigheid spelen een belangrijke rol in het werk van Joost Bakker (1977). Zijn werk bestaat uit verschillende media, waarbij tekeningen schijnbaar eindeloze animaties de boventoon voeren.

Hito Steyerl

Van Abbemuseum, Eindhoven,


t/m 22/6. vanabbemuseum.nl jjjjj


Het eerste grote museale retrospectief van kunstenaar, schrijver en filmmaker Hito Steyerl (1966) met dertien werken die ze de afgelopen jaren maakte, inclusief drie nieuwe videowerken: Liquidity Inc. (2014), Shunga (2014) en Surveillance: Disappearance (2013). Met deze expositie steekt het Van Abbemuseum zijn nek uit: het werk van Hito Steyerl is bloedserieus en actueel.

JEFF WALL

Stedelijk Museum, Amsterdam. T/m 3/8.


stedelijk.nl JJJJJ


De interieurbeelden van de Canadese fotograaf Jeff Wall ogen als steriel geënsceneerde reclamebeelden. Ze tonen


vooral hoe mens en omgeving elkaar


beïnvloeden.

PRIMA MATERIA

Stedelijk Museum, 's Hertogenbosch. T/m


15/6. sm-s.nl JJJJJ


Aanstormend designduo Studio Formafantasma experimenteert als moderne alchemisten met natuurlijke materialen en


traditionele technieken om tot volstrekt


nieuwe vormen te komen.

DAAN VAN GOLDEN

Gemeentemuseum, Den Haag. T/m 4/5.


gem.nl JJJJJ


Het werk van Daan van Golden is gebaseerd op fragmenten van patronen. Met een minutieuze ijver werkt hij al veertig jaar aan zijn oeuvre. Het Gemeentemuseum eert hem met een tentoonstelling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden