Column

De beste bondscoach die Nederland nog niet heeft gehad

Behalve Jan Slagter, Bert van Oostveen, Halina Reijn, Martin van Geel, Hans van Breukelen natuurlijk en nog een paar anderen, nam stem des volks Johan Derksen dit jaar ook Danny Blind onder vuur. Blind had alles fout gedaan. Hij was niet geschikt als bondscoach en het zou ook nooit wat worden.

'Het Everton van Koeman speelt vandaag tegen het City van Guardiola. Koeman ontfermde zich bij Barcelona over Guardiola. Hij was zijn mentor.'Beeld anp

Daar was wat voor te zeggen. In de voetbalkantines dacht iedereen er zo over. Blind wekte de indruk dat hij geen flauw benul had waar hij mee bezig was en toen het Nederlands elftal zich niet kwalificeerde voor het EK waren er nog maar weinig mensen die vertrouwen in hem hadden.

De stemming is omgeslagen. Bij nader inzien valt het misschien allemaal wel mee met Blind. De voetbalpers is lovend, columnisten prijzen hem en in de praatprogramma's op televisie is de toon positief. Het elftal staat, zoals dat tegenwoordig heet. Kennelijk heeft Blind toch een plan.

Zelf vind ik het vooral prettig dat hij niet, zoals zo veel voetbaltrainers, voortdurend schichtig om zich heen kijkt en in interviews met clichés en jargon strooit om gebreken van zichzelf of het elftal te verdoezelen. Zijn taal is helder en hij gaat geen vraag uit de weg, zoals maandag na de wedstrijd tegen Frankrijk toen hem om een reactie werd gevraagd op het doelpunt van Pogba.

Blind zei dat het een fout van de keeper was en dat Maarten Stekelenburg dat zelf ook wel wist. Dat was duidelijk.

Hij heeft het zelfs voor elkaar gekregen dat de naam van Ronald Koeman nog maar zelden wordt genoemd, als het over het Nederlands elftal gaat.

Waarom Koeman niet werd aangesteld als opvolger van Van Gaal - de KNVB koos voor Hiddink - is nooit duidelijk geworden. In een interview met Bert van Oostveen, destijds als directeur betaald voetbal verantwoordelijk, vroeg NRC Handelsblad laatst nog eens naar deze kwestie.

Het kwam erop neer dat Koeman niet op de shortlist stond die werd gemaakt na gesprekken met de staf van Oranje en de spelers. Hiddink stond op één, Rijkaard op twee. Een van de redenen was hun 'redelijk hoge aaibaarheidsgehalte'.

Vier, vijf spelers hadden een grote behoefte aan een 'sterke mate van verantwoordelijkheid'. Van Oostveen zei het echt.

Samengevat komt het erop neer dat de internationals een aaibare toffe peer als bondscoach wilden, geen autoritaire leider zoals Van Gaal die ze de hele dag achter hun vodden aanzit. Misschien is dit wel de grootste blunder geweest van Van Oostveen.

Iedereen weet dat je, als het gaat om de volgende coach, nóóit je oren moet laten hangen naar voetballers. Die denken namelijk altijd dat ze zelf weten wat goed voor ze is. Meestal hebben ze ongelijk.

Met Everton speelt Ronald Koeman vandaag tegen Manchester City; tegen Pep Guardiola. Het is een saillant duel. Koeman ontfermde zich begin jaren negentig in de kleedkamer van Barcelona over Guardiola. Hij was zijn mentor.

In de aanloop naar hun eerste confrontatie vertelde Koeman er deze week in Liverpool uitgebreid over. Het ging over gezamenlijke etentjes met beide gezinnen en over hun vriendschap. De Engelse pers maakte er uitgebreid melding van, en vol bewondering.

Koeman is, in Engeland, een ster, een trainer in topvorm. Eerst tilde hij Southampton naar een hoger plan, nu presteert hij met Everton hetzelfde. Hij is net zo rechtlijnig als Van Gaal, maar zachtmoediger en minder humorloos. Een paar jaar geleden zette hij een foto van zichzelf op Twitter waarop hij een malle kersttrui droeg - iets met rendieren.

Ook dat pleit voor hem. Met Danny Blind gaat het de goede kant op, maar Ronald Koeman is nog steeds de beste bondscoach die Nederland nog niet heeft gehad.

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant.

Reageren? p.onkenhout@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden