'De besmetting is eindelijk opgeheven'

De toenmalig jongensprostituée Martien Hunnik had 33 jaar geleden nooit veroordeeld morgen worden voor de opzienbare 'showbizzmoord', zei de adviseur van de Hoge Raad in 2014. Vandaag eiste het OM vrijspraak. Lees hieronder de reconstructie van de zaak die op 9 juli 2014 in de Volkskrant stond.

Martien Hunnik Beeld Arie Kievit
Martien HunnikBeeld Arie Kievit

De 'wonderboy van de showbizz' werd rond lunchtijd gevonden in zijn keuken. Hij had zijn badjas en pyjamabroek nog aan. Hij lag op de grond, ineengezakt als een pudding, in een plas bloed. Van dichtbij was Bart van de Laar die ochtend - 10 november 1981 - door zijn hoofd geschoten. Waarschijnlijk had de Hilversumse platenbons de deur zelf opengedaan voor zijn moordenaars. Mogelijk zette hij zelfs koffie voor hen, getuige de geopende pot melkpoeder op het aanrecht.

Van de Laar - die dat jaar aan het Eurovisiesong festival-liedje van Linda Williams had meegeschreven - was het slachtoffer geworden van een crime passionel, oordeelde de politie destijds. Martien Hunnik, een depressieve jongensprostitué, zou hem hebben gedood omdat de showbizzman hem had gekwetst, concludeerden ook de rechtbank en het gerechtshof. Het vonnis: twee jaar cel en tbs. Zaak gesloten.

Tot gisteren. Dinsdag adviseerde Diederik Aben, de advocaat-generaal van de Hoge Raad, de zaak te heropenen. In december zal het eindoordeel van de hoogste rechter waarschijnlijk volgen. De kans is groot dat de showbizzmoord uiteindelijk de boeken ingaat als de nieuwste rechterlijke dwaling. Want niet Hunnik, maar twee klusjesmannen hebben de moord vermoedelijk op hun geweten. Volgens nieuwe getuigen zouden zij de platenbons voor 60 duizend gulden van het leven hebben beroofd - in opdracht van zijn inmiddels overleden zakenpartner. De twee nieuwe verdachten - die overigens ontkennen - kunnen niet meer worden vervolgd, een moordzaak tegen hen is, na bijna 33 jaar, verjaard.

undefined

Hoge Raad beveelt heropening

De geruchtmakende zaak van de Hilversumse showbizzmoord wordt herzien. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald.

Bart van der Laar (rechts) Beeld anp
Bart van der Laar (rechts)Beeld anp

Wat ging er mis?

Maar voor mij, zegt Hunnik opgelucht, 'is de besmetting eindelijk opgeheven'. Wat ging er mis in de Hilversumse showbizz-zaak?

Het is januari 1983 - ruim een jaar na de moord op Van de Laar - als Hunnik de politie belt. Anoniem. 'Waarschijnlijk gebruikte ik één van mijn aliassen. Als hoerenjong gebruik je wel eens andere namen', vertelt hij dinsdag. Het ging niet goed met hem. 'Ik was in die tijd eenzaam, en depressief. Mijn moeder had kanker. En ik was in de war. Ik wilde aandacht', vertelt hij.

De aanleiding voor het telefoontje is een andere moord, eentje op een taxichauffeur, waaraan Opsporing Verzocht aandacht besteedt. Deze man kende Hunnik nog uit zijn tijd als jongensprostitué, een loopbaan die hij inmiddels had verruild met een opleiding tot bejaardenverzorger. Uiteindelijk weet de politie het anonieme telefoontje te traceren. Hunnik legt vervolgens tegenstrijdige verklaringen af, en het gesprek komt ook op Van de Laar. Al eerder was hij in beeld geweest in de Hilversumse showbizz-zaak. Als getuige had Hunnik de politie uitgelegd hoe het eraan toe ging in de wereld van de homoprostitutie, want in die wereld zou de platenbons een geziene gast zijn geweest. In de jaren zeventig had Hunnik zelfs een keer het bed gedeeld met de charismatische Van de Laar. 'Daarna hebben we geen contact meer gehad.'

Bij de politie bekent hij echter toch deze moord. 'Ik voelde me enorm onder druk gezet door de politie. Ik ben de hele dag verhoord, en uiteindelijk om half 11 's avonds heb ik bekend.' Dat hij de bekentenis later intrekt, en tegenstrijdig verklaart, maakt justitie destijds niet uit. En dat terwijl zijn bekentenis het enige bewijs tegen hem is. Een moordwapen, ooggetuigen, vingerafdrukken, dna-sporen: ze ontbreken allemaal.

Volgens de toenmalige aanklagers beschikte Hunnik over daderwetenschap: hij wist onder meer hoe het interieur eruitzag, en verklaarde over hoe hij zijn ogen dicht had toen hij Van de Laar doodschoot.

Wat de advocaat-generaal van de Hoge Raad betreft getuigt deze kennis helemaal niet van daderwetenschap. Vrijwel alle informatie zou Hunnik van tv of uit de kranten - die destijds uitgebreid over de zaak berichtten - hebben kunnen opgepikt, of opgedaan kunnen hebben tijdens zijn eenmalige bezoek.

Daarnaast is het onderzoeksteam destijds mogelijk uitgegaan van een verkeerd tijdstip van de moord, en blijkt uit een frisse blik op het psychologisch onderzoek uit die tijd dat Hunnik begin jaren tachtig moeilijk onderscheid kon maken tussen feit en fictie.

'Ik was destijds een heel beïnvloedbare, labiele jongen', erkent Hunnik. Inmiddels is hij getrouwd en vader. En dat terwijl hij toen hij na acht jaar vrijkwam 'psychisch een wrak was'. 'Mijn familie wilde me niet zien. Ze werden met de nek aangekeken. En ik heb jarenlang op straat geleefd.' Eind jaren negentig besloot hij zijn veroordeling toch aan te vechten. Wat zijn advocaat Geert-Jan Knoops van het Innocence project betreft, is deze zaak uniek. 'In het nieuwe onderzoek zijn de potentiële werkelijke daders geïdentificeerd.'

Meestal komen die pas later in beeld, of helemaal niet. En dat maakt dat Hunnik het einde van 'zijn weg naar vrijheid bijna bereikt heeft'. 'De advocaat-generaal zegt het ook: ik blijk de dader niet. Ik krijg nu eindelijk rust in mijn hoofd.'

Rechterlijke dwalingen sinds 2000

In 2002 werden de Puttense zwagers Herman du Bois en Wilco Viets vrijgesproken van de moord op de 23-jarige stewardess Christel Ambrosius, nadat zij tweederde van hun straf van 10 jaar hadden uitgezeten.

In een park in Schiedam werden in 2000 twee kinderen seksueel misbruikt. Eén van hen werd vermoord. Cees Borsboom werd veroordeeld. Borsboom zat ruim 4 jaar vast totdat Wik H. de moord bekende.

Verpleegkundige Lucia de Berk werd in 2008 vrijgelaten en twee jaar later vrijgesproken van een reeks moord(poging)en.

Bejaardenverzorgster Ina Post werd in 2010 alsnog vrijgesproken van doodslag op een cliënt.

In 2012 verklaarde de Hoge Raad een herzieningsverzoek gegrond van de Zes van Breda, die waren veroordeeld voor de moord op een Chinese vrouw. Hun zaak is opnieuw in behandeling.

In 2013 Andy Melaan en Nozai Thomas alsnog vrijgesproken. Ze waren ten onrechte veroordeeld op Bonaire wegens medeplichtigheid aan een dubbele moord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden