'De beslissers' worstelt met topmanagers

De beslissers. Nederland 2, 22.35 uur. Lijdt het programma De beslissers onder een overmaat aan zwaargewichten? Die vraag dringt zich vanavond op aan de kijker, bij de derde aflevering van het TROS-programma....

FOKKE OBBEMA

Bij interviewer Michiel Bicker Caarten schuiven twee ondernemers aan, die tot de absolute wereldtop behoren: Helmut Maucher van de Zwitserse voedingsmiddelengigant Nestlé en Philip Condit van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing.

Beide heren waren begin december in Den Haag voor een bijeenkomst van Global Panel, het gezelschap van wetenschappers, politici en topondernemers dat met enige regelmaat wereldproblemen bespreekt. Het Hilversumse productiebedrijf Ivo Niehe Producties richtte een Haagse studio in, waar Condit en Maucher wel naar toe wilden komen - niet in de laatste plaats omdat De beslissers zich door het Global Panel laat sponsoren.

Het journalistieke niveau heeft onder die commerciële verstrengeling niet te lijden. Bicker Caarten toont zich de behendige interviewer die hij in het dagelijks leven is voor NBC's European Money Wheel. De oud-NRC Handelsblad-journalist legt daarin een grote vaardigheid aan de dag in het kundig én kritisch ondervragen van financiële deskundigen. Voor De beslissers kan Ivo Niehe zich geen betere interviewer wensen.

Ook de aanpak van het interview met de heren van Boeing en Nestlé is goed. Een korte introductie van hun bedrijven en hun personalia wekt interesse, onder meer omdat de Boeing-man een bedrijfsdichter in dienst blijkt te hebben genomen. Het gesprek zelf is opgeknipt in verschillende thema's, die door Bicker Caarten van een verbindend commentaar worden voorzien - een aanpak uit de schrijvende journalistiek die op televisie weinig bij interviews wordt toegepast, maar wel werkt.

Helaas blijkt al die moeite in dit geval vergeefs, want Condit en Maucher hebben over de verschillen tussen de Verenigde Staten en Europa niets origineels op te merken. Wel grossieren zij in obligate meningen. Flexibiliteit op de arbeidsmarkt vinden ze een goede zaak, net als een terugtredende overheid en permanente scholing. Aandeelhouders hebben in de afgelopen jaren meer te zeggen gekregen, maar dat mag natuurlijk niet ten koste gaan van de langetermijnstrategie. En handel drijven met China, zoals beiden doen, is op den duur beter voor de mensenrechten dan China isoleren.

Met dit soort uitspraken kan ook een programma van een half uur nog lang duren, zeker wanneer er geen enkel onderling verschil van inzicht valt te bespeuren.

Gelukkig is de uitzending van vanavond niet representatief voor De beslissers, waar tot dusver zo'n 250 duizend mensen naar keken. Het eerste programma, waarin de Japanner Kenichi Ohmae zijn afschuw over de euro uitsprak en Ruud Lubbers repliceerde dat deze gerenommeerde organisatie-adviseur 'absolute onzin' over de Europese munt verkocht, leverde aanzienlijk spannender televisie op.

Komende uitzendingen beloven dat eveneens. Historicus Francis Fukuyama, auteur van Het einde van de geschiedenis, gaat uitleggen wat hij in zijn nieuwste boek betoogt: werkende vrouwen stuwen de misdaadstatistieken omhoog, omdat de traditionele sociale verbanden verdwijnen. Hoogleraar Iteke Weeda, Opzij-hoofdredacteur Ciska Dresselhuys en oud-minister Ernst Hirsch Ballin krijgen de kans op Fukuyama te reageren.

Fokke Obbema

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden