De bescheidenheid van generaal Risseeuw

Het is moeilijk bescheiden te blijven wanneer je zo goed bent als Ton Risseeuw...

'Zo groot, zo charmant en zo aardig.' Het carnavalslied van Peter Blanker is de oud-topman van automatiseerder Getronics op het lijf geschreven.

In twintig jaar wist hij een afgeschreven divisie van de Steenkolen Handels Vereeniging - Geveke - te verbouwen tot beurslieveling Getronics .

'De generaal', 'meneer Getronics' of 'high tech tycoon', journalisten kwamen woorden tekort om het kleurrijke charisma van de zakenman te beschrijven.

Risseeuw zelf bleef er lang nuchter onder. Goed, hij werd commissaris bij Laurus, Heineken en Samas. Goed, hij noemde zichzelf president en bestuurde Getronics domweg in zijn eentje. Maar in zijn eigen ogen bleef hij altijd 'veel te bescheiden.'

Totdat het misging.

Meneer Getronics wilde met de aankoop van staatsbedrijf Roccade dé IT-koning van Nederland worden. Maar na eindeloos geharrewar nam de overheid toch geen genoegen met de 1,2 miljard gulden van Risseeuw.

De afgewezen topman besloot zijn 'bescheidenheid' te laten varen. Nederland te klein? Dan zou Risseeuw wel eens even laten zien dat hij Getronics tot de top van de wereld kon opstoten.

Hij zette de overname van het noodlijdende Amerikaanse IT-bedrijf Wang in gang. Het was 1998. Risseeuw wilde groeien. Geld speelde geen rol.

De bescheidenheid voorbij, telde Getronics 3,7 miljard gulden neer. 'Après moi le déluge' moet Risseeuw hebben gedacht. Getronics zou na de overname bij de wereldtop horen en eindelijk - de door Risseeuw felbegeerde - AEX-notering krijgen. Toen de Generaal in 1999 opstapte, klonk enkel trompetgeschal.

Pas achteraf blijkt dat Risseeuw zijn hand heeft overspeeld. Getronics - dat sinds het vertrek van de grote leider op de beurs volledig onderuit is gegaan - moest donderdag erkennen dat Wang 1,8 miljard gulden minder waard is, dan Risseeuw destijds betaalde. Door de afschrijving belandt Getronics dit jaar diep in de rode cijfers. Maar goed, Risseeuw heeft op tijd zijn hielen gelicht.

Toch zou de zakenman nog lering kunnen trekken uit de dappere manier waarop zijn Getronics nu 'zijn' verlies neemt. De generaal heeft dit jaar namelijk zijn omvangrijke verzameling commissariaten opgeleukt met een plekje in de toezichtsraad van KPN. Het toeval wil dat dit bedrijf, met de - achteraf eveneens veel te dure - aankoop van het Duitse telecombedrijf E-Plus, nog dieper in de penarie zit dan Getronics.

Dat president-commissaris Risseeuw niet aan de bel trekt vanwege de dreigende miljardenafschrijvingen, valt moeilijk te begrijpen. Bescheidenheid kan het niet zijn.

Wat zou Risseeuw denken als hij kijkt in de spiegel? Daar staat een geweldige vent?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden