De beroemdste auto van Nederland, A/B-tests van koppen en Grace Jones

Philippe Remarque
De auto van rapper-zanger Typhoon. Beeld
De auto van rapper-zanger Typhoon.Beeld

Typhoon

Op de voorpagina van woensdag zetten we een grote foto van een witte auto, en de lezer begreep meteen waar het om ging. Die Mitsubishi Outlander was even de beroemdste auto van Nederland, omdat rapper Typhoon erin was aangehouden en de politie openlijk toegaf dat dat om zijn huidskleur was gebeurd.

Naar, en helaas iets wat gekleurde Nederlanders regelmatig overkomt. Sheila Sitalsing verwoordde de verontwaardiging goed (+): Typhoon was aangehouden wegens amdh (autorijden met donkere huidskleur). Maar de krant liet in een analyse van Just Fontein ook de nuances zien, want er is een grijs gebied tussen risico-inschatting door de politie en etnische profilering. Sander van Walsum schreef in het Volkskrant-commentaar dat de politie niet noodzakelijkerwijs racistisch is, maar dat vooroordelen kunnen meespelen en dat het voor de mensen die dit treft wel degelijk voelt als discriminatie. Dat verschil in ervaringen van witte en gekleurde Nederlanders is een probleem. Reden om vandaag wat dieper te onderzoeken hoe het zit met racisme in Nederland.

Dat doen we met nieuwsgierigheid en nuance, en zonder de 'collectieve zelfkastijding' waar De Telegraaf progressief Nederland van beschuldigt (wij brachten hun commentaar gisteren op onze opiniepagina).

Vijftien procent

Wij hebben online een pagina waarop we internetlezers uitnodigen om twee weken gratis de hele krant te lezen, dus achter de betaalmuur, als ze een account aanmaken. In dat scherm somden we even op wat je dan allemaal krijgt:

- de beste columns, interviews en reportages;

- stel je eigen Volkskrant samen;

- de mooiste fotografie.

Of zoiets. Hoe we onszelf precies aanprezen, kan ik zo snel niet meer terugvinden. Want u raadt het wij hebben dat rijtje inmiddels weggehaald. Dat scherm is nu kaal, met een knop voor gratis proberen en een knop voor inloggen als je al abonnee bent.

Want wat was gebleken uit de zogenoemde A/B-tests, die het succes van beide varianten vergelijken? Als je dat rijtje aanprijzingen weghaalt, stijgt het aantal mensen dat zich registreert met 15procent. Less is more, zou je met Ludwig Mies van der Rohe kunnen zeggen, of minder chic: niemand zat te wachten op onze reclame, mensen willen bij registreren duidelijke knoppen zonder opsmuk.

Bij papieren lezers kun je niet goed meten wat ze in werkelijkheid doen. Online is het een koud kunstje. Voor de redactie is dat interessant. Toen ik op deze krant begon als eindredacteur op de buitenlandredactie, was een vraagteken in de kop verboden. Maar op de site merkten we dat koppen met vraagtekens veel meer worden aangeklikt. Waarschijnlijk omdat de redactie zich met een vraag verplaatst in wat de lezer zou willen weten, en bovendien nieuwsgierigheid wekt naar het antwoord.

Dus gingen we het in de krant ook doen. Toegegeven, het zijn wel eens wat veel vraagtekens, het moet geen afgesleten trucje worden. We doen op de site ook A/B-testen van koppen. Afgelopen zaterdag vergeleek de internetredactie 'Dus hier wekken ze de doden tot leven' met 'Hoe de Volkskrant een Indiase charlatan ontmaskerde'. Nu ja, hier heb je de cijfers niet eens nodig: kop twee won de test glansrijk. Niet slecht om ons werk zo aan de realiteit te toetsen. Maar dat betekent natuurlijk niet dat we alles gaan afstemmen op klikcijfers. In de nieuwsvergadering en bij het maken van de krant varen we vooral op onze eigen belangstelling, smaak en buikgevoel. Een krant moet de geest van haar makers ademen.

Sara Berkeljon

De zaterdaglezers onder u zijn de interviews in het Magazine, Sir Edmund en de nieuwskrant gewend, maar door de week hebben we ook vaak mooie interviews in het V-katern.

Deze week beschreef Sara Berkeljon met de droge verwondering die haar zo'n goede interviewer maakt hoe Grace Jones zich losrukt van tennis op de hotel-tv om haar te woord te staan: 'Je mag blij zijn dat ik überhaupt naar beneden ben gekomen.' Jones besprenkelt zich met parfum die de manager aanreikt en Sara stelt haar vragen zoals gebruikelijk op de man af: 'Gebruikt u nog steeds drugs?' Antwoord: 'Natuurlijk! Ik houd van paddo's. En ik rook weleens wat met mijn vriend. Ik hou van geestverruiming en van een feestje.'

Doen we dat niet allemaal?

p.remarque@volkskrant.nl

Grace Jones. Beeld afp
Grace Jones.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden