De bergen achter Sotsji

Stephen Fry, Arthur Japin en Jelle Brandt Corstius gaan op zoek naar de waarheid achter Sotsji

Wie nog niet genoeg denkt te weten over de olympische thuishaven Sotsji, kan de komende weken zijn hart ophalen met talloze Rusland- en Sotsji-gerelateerde documentaires en reisseries. De VARA zet komende week vol in op de homorechten. Dinsdag en woensdag wordt Stephen Fry's al veelbesproken tweeluik Out there uitgezonden, waarin de charismatische Brit de stand van de homo-emancipatie wereldwijd onderzoekt.


In deel 1 (dinsdag om 23.00 uur op Nederland 2) is hij in Rusland, waar hij onder meer een pittig gesprek voert met een Russische gemeentepoliticus die maar blijft volharden in zijn denkbeeld dat homo's er vooral op uit zijn om kleuterscholen te infiltreren en zieltjes te winnen op het schoolplein. Fry antwoordt daarop met eloquent Brits sarcasme door te betwijfelen of deze man überhaupt gewettigd zou moeten zijn 'to use the street and the telephone'.


Op woensdag volgt de door Arthur Japin gepresenteerde thema-uitzending LEVE SOTSJI! (om 20.50 uur op Nederland 2), waarin de schrijver, die zich vorige week nog aanbood om met premier Rutte mee te gaan naar Sotsji, praat over homorechten en homohaat met een gevarieerd panel.


Ook Ruslandkenner Jelle Brandt Corstius gaat rond de tafel met homo's en lesbiënnes, maar de actuele politieke kwesties in en rond Sotsji vormen slechts het vetrekpunt in zijn nieuwe reisserie. Eigenlijk is De bergen achter Sotsji 'gewoon' een reisserie over de Kaukasus, het gebergte dat zicht uitstrekt over Rusland, Georgië, Armenië en Azerbeidzjan. In zes delen reist Brandt Corstius, die in zijn eerdere twee Ruslandseries al van Moskou naar Magadan en Moermansk trok, van de Zwarte Zee naar de Kaspische Zee.


De tocht begint in Sotsji. Daar komen de bekende Ruslandonderwerpen aan bod zoals megalomane bouwplannen aan de boulevard en homohaat. Een jongen vertelt dat er in zijn flatgebouw folders worden verspreid met de waarschuwing: 'Er woont een homo in uw flat'. Ook komen er absurdistische taferelen in een Russisch circus voorbij.


Brandt Corstius vraagt aan de berentemmer of het echt waar is dat sommige beren kunnen schaatsen. De temmer: 'Ze kunnen fietsen, ze kunnen steppen, dus dan kun je ze ook leren schaatsen.'


Maar al op de helft van aflevering 1 laat Brandt Corstius Sotsji achter zich, en begeeft hij zich in meer onontgonnen gebied. Zo ontmoet hij een groep Tsjerkessen die uit Syrië zijn gevlucht en nu in een sanatorium in de bergen van het Russische deel van de Kaukasus zijn ondergebracht. Ze zien Rusland nog steeds als hun thuisland. Ook gaat hij langs bij een schooltje waar jonge kinderen het Abazijns leren, een taal met maar liefst 72 (of zijn het er toch 74?) letters in het alfabet.


Tijdens zijn reis, die eindigt in de welvarende Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe, zal Brandt Corstius ontelbare, verschillende volkeren en stammen ontmoeten, die zich stuk voor stuk vastklampen aan hun eigen taal en tradities. De presentator vat het gebergte dat hem zo intrigeert als volgt samen: 'Ik ben talloze keren in de Kaukasus geweest, en nog steeds heb ik geen greep op het gebied. De Kaukasus is hopeloos ingewikkeld.'


De bergen achter Sotsji

Zondag 26 januari, Nederland 2, 20.20 uur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.