De beloofde toeslag die er tot nog toe maar deels kwam

Functie: Quality control officer medische gassen 3.300 euro bruto (40 uur)

Merel werkt sinds twintig jaar bij een leverancier van medische en industriële gassen.Beeld anp

Dilemma

Merel (45) kreeg dertien jaar geleden een loonsverhoging toegezegd en wacht daar nu nog op. Zij werkt sinds twintig jaar bij een leverancier van medische en industriële gassen. Toen zij nog productiecoördinator was, kreeg Merel een toeslag voor ploegendiensten van 15 procent op haar loon. Bij een promotie tot labcoördinator, dertien jaar terug, werd haar beloofd dat die toeslag in twee stappen verrekend zou worden bij haar loon. 'Van die tweede stap is het nooit gekomen.'

Inmiddels is Merel een zogeheten Quality Control Officer. Zij geeft leiding aan een afdeling van ruim tien medewerkers die de veiligheid en kwaliteit bewaken binnen het bedrijf. Merels loon is 3.300 euro bruto per maand, inclusief dus niet 15 maar 7,5 procent ploegentoeslag. Ook ontvangt zij 180 euro per maand bonus.

Lang legde Merel zich neer bij haar situatie, maar nu het bedrijf volgens haar gebukt gaat onder een cultuur van 'vriendjespolitiek en subjectiviteit' wil zij weleens weten hoe ze ervoor staat. De personeelsafdeling heeft een onderzoek ingesteld naar het personeelsbeleid van het bedrijf. Een uitgelezen kans om wat te doen aan haar slaris. 'Maar wat is reëel voor mijn staat van dienst en functie?'

Advies

'Een dienstverband van ruim twintig jaar kan een indicatie van tevredenheid zijn. In jouw geval lijkt het daar niet op', zegt Jacco van den Berg van het gelijknamige trainingsbureau. Volgens Van den Berg verdient Merel onder de maat.

Hoeveel wordt duidelijk uit het advies van Ron Peters van vakbond FNV. Op basis van cao's in het vakgebied en vergelijkbare functies en werkervaring in 'de algemene Nederlandse markt, zou zij jaarlijks tussen de 44- en 50 duizend euro moeten verdienen, inclusief vakantietoeslag. Nu krijgt zij inclusief vakantietoeslag 43 duizend euro bruto.

Kortom, 'als het restant van de ploegentoeslag alsnog wordt toegekend, kom je in ieder geval al een beetje in de goede richting', zegt Karmen de Boer van Berenschot. 'Indien de werkgever dit heeft toegezegd, dan moet hij deze afspraak nakomen. Als het op schrift staat, dan sta je zeker in je recht.' Mogelijk kan Merel zelfs met terugwerkende kracht aanspraak maken op die ploegentoeslagn, meent De Boer. 'Staat het niet op schrift, dan adviseer ik alsnog een salarisverhoging te bespreken. Je overvraagt in ieder geval niet.'

Langer wachten met actie ondernemen raden de adviseurs af. 'Je bent pas 45. Nog twintig jaar werken met de pest in je lijf is niet vol te houden', zegt Van den Berg. 'Vraag of je functie opnieuw beschreven en gewaardeerd kan worden.' Of, zegt De Boer, 'kijk uit naar een werkgever met een fijnere cultuur en betere betaling'.

Het uitgebreide advies lezen of weten hoe het er met uw salaris voor staat? intermediair.nl/verdienikwelgenoeg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden