Nieuws

De belangrijkste versoepelingen vanaf 5 juni op een rij

Zaterdag gaat de nieuwste reeks versoepelingen van het coronabeleid in. Dit zijn de belangrijkste veranderingen.

Straks eindelijk weer publiek in de zalen, ook in Vredenburg/Tivoli. Beeld Harry Cock/de Volkskrant
Straks eindelijk weer publiek in de zalen, ook in Vredenburg/Tivoli.Beeld Harry Cock/de Volkskrant

Algemene regels

Thuis geldt vanaf zaterdag 5 juni een ‘dringend advies’ om maximaal vier personen te ontvangen – een verdubbeling ten opzichte van de huidige situatie. Kinderen tot en met twaalf jaar worden niet meegerekend. Anderhalve meter afstand houden blijft verplicht.

De maximale groepsgrootte in de buitenlucht gaat eveneens naar vier personen, kinderen tot en met twaalf jaar wederom niet meegerekend. Huishoudens zijn uitgezonderd.

Thuiswerken blijft de norm. Samenkomsten binnen een bedrijf, bijvoorbeeld een training of scholing, zijn wel weer toegestaan. Mondkapjes blijven in publiek toegankelijke binnenruimten verplicht.

Ruimten met vaste zitplaatsen

Het onderscheid tussen binnen- en buitenruimten wordt zo veel mogelijk losgelaten. Daar komt een onderscheid voor in de plaats tussen enerzijds ruimtes of zalen met vaste zitplaatsen en anderzijds zogenaamde ‘doorstroomlocaties’.

Op plekken met vaste zitplaatsen gaat de maximale groepsgrootte naar vijftig personen. Dit geldt voor cafés, restaurants en terrassen. Reserveren is verplicht. Ook bioscopen, poppodia en theaters kunnen met vaste zitplaatsen weer open.

Een uitzondering hierop vormen zalen met duizend of meer vaste zitplaatsen, zoals evenementenhallen, openluchttheaters en concertzalen. Hiervoor geldt een maximum van 250 bezoekers, altijd op anderhalve meter afstand. Voor locaties die met toegangstesten werken, geldt geen maximum aantal meer, zolang anderhalve meter afstand houden mogelijk blijft.

Ook voor uitvaarten wordt een uitzondering gemaakt. Daar zijn maximaal 100 mensen welkom.

Doorstroomlocaties

Voor doorstroomlocaties zoals musea, bakkers en kledingwinkels geldt – zowel binnen als buiten – een maximum van 1 persoon per 10 vierkante meter. Een reservering geldt voor maximaal vier personen, met uitzondering van kinderen tot en met twaalf jaar en personen van eenzelfde huishouden.

Dit geldt ook voor de binnenruimtes van attractie-, natuur- en dierenparken, casino’s, sauna’s en wellnesscentra.

Horeca

Voor eet- en drinkgelegenheden worden de openingstijden verruimd: tussen 6.00 uur en 22.00 uur mogen zij gasten ontvangen. Aan een tafeltje mogen maximaal vier mensen zitten. In restaurants en eetcafés mogen tijdens de avonduren achtereenvolgens maximaal twee verschillende groepjes aan een tafel laten plaatsnemen. Zelfbediening is niet toegestaan, liveoptredens en videoschermen voor sportwedstrijden ook niet.

Alcoholverkoop in bijvoorbeeld supermarkten is tijdens dezelfde uren toegestaan. Ook afhalen bij coffeeshops is tot 22.00 uur mogelijk. Andere winkels gaan weer open volgens hun reguliere openingstijden: ook koopavonden zijn weer toegestaan.

Sport

Volwassenen mogen weer sporten in groepen van maximaal vijftig personen. Bij sporten waarvoor dat nodig is, mag de anderhalve meter afstand worden losgelaten. Mensen tot 27 jaar hoefden al geen afstand meer te houden tijdens het sporten.

Jeugdwedstrijden in competitieverband voor personen tot en met 17 jaar zijn weer toegestaan, zij het voorlopig zonder toeschouwers. Oudere sporters mogen binnen dezelfde club wel weer onderlinge wedstrijden afwerken. Sportkantines, kleedkamers, douches en sauna’s gaan ook open.

Dezelfde regels gelden voor het beoefenen van kunst- en cultuur. Als anderhalve meter afstand houden tijdens een repetitie onmogelijk is, mag deze regel worden losgelaten. In ruimtes geldt een maximum van 50 mensen. Publiek is niet toegestaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden