De belangrijkste uitslagen op een rij

AMSTERDAM - De avond en nacht na de verkiezingen komt er een stortvloed aan uitslagen binnen. Per gemeente, per provincie, omgerekend naar de Eerste Kamer. Hieronder de belangrijkste uitslagen op een rij.

Beeld anp

Kort resumerend: Het CDA is alleen in Overijssel nog de grootste partij, de PVV is dat alleen in Limburg. De PvdA wint in Drenthe, Groningen en Friesland. In alle zeven andere provincies is de VVD het grootst. Alle uitslagen (per provincie, per gemeente en per partij) staan hier. Een kort overzicht staat hieronder.

De provincies:

Drenthe:
Drenthe is een van de drie noordelijke provincies waar de PvdA de grootste was en is. Ruim een kwart van de stemmen, 12 zetels in de Staten. VVD neemt de tweede plaats over van het CDA en komt op 9 zetels. CDA haalt 6 zetels, SP en PVV 4 zetels.

Flevoland:
In Flevoland was de VVD de grootste, en blijft de VVD (veruit) de grootste. 10 zetels in de Staten, de PvdA en de PVV volgen met 6. Het CDA is nog net de vierde partij met 4 zetels.

Friesland:
De PvdA wordt nu alleen de grootste partij in Friesland. Die positie deelde de partij met het CDA, maar de christendemocraten zakken zoals overal ver weg. De PvdA haalt 11 zetels, het CDA 8, en de VVD 6. De Fryske Nationale Partij zakt van 5 naar 4 en behaalt daarmee evenveel zetels als de PVV.

Gelderland:

In Gelderland wordt met 19 procent (11 zetels in de Staten) van de stemmen de VVD de grootste partij. PvdA haalt 10 zetels, het CDA zakt van 15 naar 9. SP en PVV halen beide 6 zetels.

Groningen:
In Groningen blijft de PvdA traditiegetrouw de grootste partij. Een kwart van de stemmen, 12 zetels in de Staten. Op respectabele afstand gevolgd door VVD en SP, beiden met 6 zetels. Het CDA is de vierde partij met 5.

Limburg:

Limburg is de enige provincie waar de PVV de grootste partij wordt. Wilders en zijn mensen behalen er 21 procent (10 zetels) van de stemmen. De trend die vorig jaar bij de Kamerverkiezingen al werd ingezet, zet nu door; het CDA verliest er gigantisch. Van 35 procent vier jaar geleden, naar 19 procent (ook 10 zetels) nu. De VVD wint wel, en klimt naar naar 16 procent (8 zetels).

Noord-Brabant:
De VVD heeft het CDA afgelost. Dat is met recht een aardverschuiving te noemen. Jarenlang was het CDA verreweg de grootste partij in die provincie. Nu heeft de VVD 12 zetels in de Staten, het CDA 10. De PVV wordt net zo groot als de SP; beide partijen halen 7 zetels.

Noord-Holland:
In Noord-Holland blijven VVD en PvdA ongeveer gelijk. Ze hadden 13 en 11 zetels, en ze houden 13 en 11 zetels. Grote winnaars zijn D66 en de PVV, ze komen van 2 en 0 naar beiden 6 zetels.

Overijssel:
De enige provincie waar het CDA de grootste partij is gebleven. Wel kreeg de partij flinke klappen; van 34 naar 21 procent van de stemmen, ofwel van 17 naar 11 zetels in de Staten. PvdA blijft op 9 zetels, de VVD klimt naar 8, de PVV komt vanuit niets op 4.

Utrecht:
Ook in Utrecht neemt de VVD het stokje van het CDA over als het gaat om de grootste partij. De VVD haalt 11 zetels, gevolgd door de PvdA met 7, het CDA haalt er 6, SP en PVV komen op 5 zetels.

Zeeland:
In Zeeland is de VVD de grootste partij geworden. Op de voet gevolgd door de PvdA. Beide partijen halen 7 zetels in de Provinciale Staten. CDA is de derde partij met 6 zetels (was 10), de PVV haalt er 5.

Zuid-Holland:
De VVD was het grootst in Zuid-Holland en blijft het grootst. In zetelaantal blijven VVD en PvdA gelijk ten opzichte van vier jaar geleden: 12 om 10. Grote winnaar is de PVV, die met 8 zetels de derde partij wordt. Grote verliezer is het CDA: van 13 naar 6 zetels in de Staten.

De grote steden:

Amsterdam:
De PvdA is de grootste partij geworden in de hoofdstad. De partij haalde 28,6 procent van de stemmen, bijna 5 procent meer dan in 2007, toen de partij 23,7 procent behaalde.

D66 deed het in de hoofdstad bijzonder goed. Zij kreeg 15,5 procent van de stemmen. Vier jaar geleden was dat nog 5,9 procent. D66 werd daarmee in de hoofdstad groter dan de VVD, die 15,3 procent van de stemmen kreeg. In 2007 kregen de liberalen nog 17,6 procent van de stemmen.

Het CDA verloor ook in Amsterdam en haalde nu 3 procent van de stemmen, tegen 7,1 procent in 2007. De PVV behaalde in Amsterdam 8,4 procent van de stemmen.

Rotterdam:
In Rotterdam lijkt het erop dat de PvdA zijn positie als grootste partij heeft versterkt. Woensdagavond laat was 86 procent van de stemmen in de stad geteld en stond de PvdA op 24,2 procent, ruim een procent meer dan vier jaar geleden.

De PVV deed in 2007 niet mee en met de nu behaalde 16,7 procent van de stemmen is de partij de tweede in Rotterdam. Daarmee laat de PVV de VVD achter zich (15,2 procent). Het CDA halveerde van, van 13,5 naar 6,3 procent.

De opkomst in Rotterdam was 44.4 procent, in 2007 was dat 36,3 procent. De volledige uitslag van Rotterdam volgt vrijdag.

Den Haag:
Het CDA heeft in Den Haag een zware nederlaag geleden. Niet meer dan 6,4 procent van de kiezers bracht een stem uit op de christendemocraten, zo bleek na telling van 95 procent van de stemmen. Daarmee eindigde het CDA achter de PvdA (22,5 procent), de VVD (19,8), de Partij voor de Vrijheid (14,7), D66 (11,8) en GroenLinks (6,9).

Vier jaar geleden was het CDA nog de derde partij in de regeringsstad met 15,7 procent van de stemmen. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen was de dalende trend bij het CDA al zichtbaar en zakte de partij naar 7 procent. Woensdag bleek dat de steun voor het CDA in Den Haag nog verder is afgekalfd.

Utrecht:
D66 is de grote winnaar geworden in de stad Utrecht. De partij steeg woensdag van 7,3 naar 17,3 procent van de stemmen. Ook de PVV, die in 2007 nog niet deelnam, mag zich met 7,7 procent winnaar voelen.

Verder zijn er vooral verliezers in Utrecht. De PvdA blijft de grootste partij maar zakte van 20,6 naar 19,7 procent. De VVD kreeg 16,5 procent van de stemmen, in 2007 was dat 17,1 procent. De SP daalde van 15 naar 9,1 procent, het CDA van 13,6 naar 6,2 procent. GroenLinks verloor een klein beetje en kwam uit op 17 procent.

De opkomst in Utrecht was 46,9 procent.

Eindhoven:
De VVD is de grootste partij geworden in Eindhoven. De liberalen haalden 17,9 procent, ietsje meer dan vier jaar geleden. Maar doordat de grote winnaar van toen, de SP, ver wegzakte is de VVD nu de grootste.

De PvdA is nu de tweede partij in Eindhoven met 16,8 procent, de SP derde met 15,2 en de PVV de vierde met 12,1 procent. Het CDA verliest ten opzichte van vier jaar geleden meer dan de helft van zijn stemmers en komt op 10,6 procent. D66 verviervoudigt bijna: van 3 naar 11 procent. 50PLUS haalt 4 procent.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden