De belangrijkste punten uit het nucleaire akkoord met Iran

Iran en zes wereldmachten zijn dinsdagmiddag overeengekomen dat een groot deel van de internationale sancties op Iran wordt opgeheven in ruil voor een strikte inperking van het atoomprogramma. Maar wat houdt dit precies in? De belangrijkste punten uit deze 'historische deal' samengevat.

Het nieuwsbericht over het nucleaire akkoord vindt u hier.

Irene de Zwaan
Iraanse studenten betuigen in november 2013 hun steun aan het nucleaire programma van hun land. De foto is gemaakt voor de beruchte nucleaire faciliteit Fordow, nabij Qom. Beeld AFP
Iraanse studenten betuigen in november 2013 hun steun aan het nucleaire programma van hun land. De foto is gemaakt voor de beruchte nucleaire faciliteit Fordow, nabij Qom.Beeld AFP

- Iran heeft volgens de Amerikaanse president Barack Obama toegezegd dat het 98 procent van zijn bestaande voorraad verrijkt uranium, het belangrijkste ingrediënt voor een kernbom, van de hand doet. De resterende voorraad uranium zal deels verkocht worden op de internationale markt, deels worden verdund en deels worden omgezet in brandstof.

- De beruchte ondergrondse uraniumverrijkingsfaciliteit in Fordow, nabij de heilige stad Qom, zal niet meer gebruikt worden voor het verrijken van uranium. Iran zal zijn totale verrijkingscapaciteit met tweederde verminderen.

- Na vijftien jaar komen de restricties te vervallen en mag Iran zo veel uranium verrijken als het wil.

- VN-inspecteurs van het Internationaal Atoom Agentschap krijgen toegang tot nucleaire installaties en legerbases in Iran, maar die toegang is niet ongelimiteerd. Iran kan bezwaar maken tegen een verzoek tot inspectie via een multinationale commissie, die de weigering in stemming zal brengen. Ook kan Iran een bezoek van inspecteurs via deze weg uitstellen. Critici vinden dat dit het land in staat stelt om ongewenste activiteiten te verhullen.

- De inspecteurs zullen alleen uit landen komen die diplomatieke relaties onderhouden met Iran. Amerikanen krijgen dus geen toegang.

Volledige tekst akkoord

BuzzFeed heeft de volledige tekst van het nucleaire akkoord met Iran in handen. Lees het hier.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif. Beeld ap
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif.Beeld ap

- Iran is niet akkoord gegaan met een voorstel om camera's op te hangen in zijn nucleaire faciliteiten, zodat de activiteiten op afstand kunnen worden gecontroleerd.

- Het Internationaal Atoom Agentschap, dat een stappenplan heeft opgesteld, zal dit jaar beoordelen of het Iraanse nucleaire programma een militair oogmerk heeft. Indien dit niet het geval is, dan komen de sancties op onder meer de nationale centrale bank, het Iraanse staatsoliebedrijf, de luchtmacht en de scheepvaart te vervallen. Ook worden de bevroren tegoeden ter waarde van honderd miljard dollar vrijgegeven en zal Iran weer inkomsten kunnen verwerven uit de verkoop van zijn uitgebreide olie- en gasreserves.

- Als Iran de afspraken zoals hierboven beschreven schendt, dan kunnen de internationale sancties na een stemming in de VN-Veiligheidsraad binnen 65 dagen worden hersteld. Voordat het zo ver is, zal gekeken worden of het geschil binnen 30 dagen kan worden opgelost.

- Het wapenembargo tegen Iran wordt over vijf jaar opgeheven. Het embargo op het leveren van materiaal voor raketten vervalt over acht jaar.

- Amerikaanse dochterondernemingen van buitenlandse bedrijven zijn toegestaan om handel te drijven met Iran.

- Het verbod op Iraanse studenten om kernfysica in het buitenland te studeren wordt opgeheven.

undefined

De onderhandelaars verzamelen zich voor een officieel fotomoment in Wenen, waar het akkoord is beklonken. Beeld ap
De onderhandelaars verzamelen zich voor een officieel fotomoment in Wenen, waar het akkoord is beklonken.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden