De belangrijkste punten uit de Miljoenennota

Het waren zware tijden, maar Nederland heeft zich opgericht. Dat is de strekking van de toespraak van minister Dijsselbloem van Financiën bij het overhandigen van het bekende koffertje in de Tweede Kamer. Een overzicht van de belangrijkste punten uit de Miljoenennota.

Bekijk ook: gaat u er volgend jaar op vooruit? Ontdek het met onze tool. 

Jeroen Dijsselbloem verlaat het ministerie van Algemene Zaken. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskant

De vierde nota van kabinet-Rutte II laat zien dat er nu een stevige basis is om op te bouwen, zei Dijsselbloem. Hij herhaalde nog eens wat koning Willem-Alexander al uitsprak in de Troonrede: Nederland staat er beter voor dan enkele jaren geleden.

Met die woorden overhandigde de minister deze Prinsjesdag het koffertje met de Rijksbegroting en de Miljoenennota aan Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. De belangrijkste punten per ministerie op een rijtje.

Sociale Zaken

- Het kabinet trekt 1,1 miljard uit om dreigend koopkrachtverlies bij vooral gepensioneerden en mensen met een uitkering op te vangen.
- De koopkracht van alleenstaande ouders met een minimumloon het meest sinds de start van het kabinet Rutte II eind 2012.
- Een alleenstaande met minimumloon gaat er in totaal 12,8 procent op vooruit.
- Voor kinderen uit arme gezinnen wordt voortaan elk jaar 100 miljoen euro extra uitgetrokken. Het geld gaat naar bijvoorbeeld zwemlessen, voetbalschoenen, een schoolreisje of een fiets. In 2014 leefden ruim 400.000 kinderen in een huishouden met een laag inkomen.

Veiligheid en Justitie

- Veiligheid en Justitie krijgt er vanaf 2017 structureel 450 miljoen euro bij. Daarvan gaat 221 miljoen naar de politie. Los daarvan wordt nog eens 10 miljoen euro extra uitgetrokken voor wijkagenten.
- 20 miljoen euro wordt uitgetrokken om het vreemdelingentoezicht te versterken en de grenzen beter te kunnen controleren.
- Voor de bestrijding van terrorisme is 10 miljoen euro beschikbaar, oplopend tot 22 miljoen euro in 2019. De politie-eenheid Dienst Speciale Interventies (DSI), waarop sinds de verhoogde dreiging groot beroep is gedaan, wordt hiermee versterkt en de uitwisseling van informatie wordt verbeterd.
- Het Openbaar Ministerie krijgt er 13 miljoen euro bij, oplopend tot 19 miljoen euro in 2019. Dat moet onder andere geïnvesteerd worden in de aanpak van cybercriminaliteit.
- Voor verbetering van de kwaliteit van de rechtspraak komt er structureel 35 miljoen euro bij.

Minister Ard van der Steur (Justitie), minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en premier Mark Rutte in de Ridderzaal. Beeld anp

Volksgezondheid, Welzijn en Sport

- Alle zwangere vrouwen kunnen vanaf april 2017 een NIP-test laten doen om te laten vaststellen of hun ongeboren kind het syndroom van Down of een andere aangeboren aandoening heeft. Daar is 26 miljoen euro voor gevonden. Voor de test wordt vanaf april wel een eigen betaling van 175 euro gevraagd.
- Een geplande bezuiniging van 500 miljoen euro op de zorg in verpleeghuizen en instellingen voor gehandicapteninstellingen vervalt. In plaats daarvan komt er voor de langdurige zorg aan ouderen, chronisch zieken en gehandicapten 200 miljoen euro extra beschikbaar.
- Het eigen risico gaat volgend jaar niet omhoog: het blijft 385 euro.
- De eigen bijdrage voor zorg en ondersteuning die chronisch zieken en gehandicapten via de gemeenten ontvangen gaat omlaag. Het kabinet trekt daar 50 miljoen euro voor uit.
- Er gaat 180 miljoen euro meer naar de wijkverpleegkundige zorg.
- Voor de opvang van verwarde personen komt elk jaar 30 miljoen euro extra beschikbaar.

Defensie

- Voor de vijfde keer op rij krijgt Defensie extra geld. Volgend jaar komt er 300 miljoen bij de totale begroting van bijna 8,7 miljard euro, waarvan 197 miljoen bedoeld voor de basisgereedheid van de krijgsmacht.
-103 miljoen mag direct weer worden ingeleverd bij Financiën als bijdrage aan de zogeheten ruilvoetproblematiek (de overheid mag minder uitgeven dan verwacht vanwege de lage inflatie).
- Defensie investeert volgend jaar ruim 1,5 miljard euro in materieel, waaronder munitie. Het nijpende munitietekort werkte vorig jaar enkele politici op de lachspieren toen bleek dat militairen geregeld 'pang pang' moesten roepen bij gebrek aan echte kogels. Ook komt er geld om meer te oefenen.
- Vanaf 1 januari gaan Nederland en België samen het luchtruim van de Benelux bewaken. Verder wordt met Duitsland en Frankrijk gesproken over verdere samenwerking van de luchtbewaking.

Buitenlandse Zaken

- Volgend jaar wordt 5 miljoen euro extra uitgetrokken voor conflictpreventie en het bestrijden van gewelddadig extremisme in het buitenland.
- Verder richt het ministerie zich op de voorbereiding van het tijdelijke lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad in 2017.
- Europese aanpak van migratie blijft een speerpunt.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financien presenteert op Prinsjesdag in de Tweede Kamer het koffertje met de Rijksbegroting en de Miljoenennota. Beeld anp

Handel en Ontwikkelingssamenwerking

- Voor de bestrijding van aids/hiv en om vrouwen meer rechten te geven op seksueel gebied, bijvoorbeeld door middel van voorbehoedsmiddelen, wordt 417 miljoen euro vrijgemaakt. Nog eens 54 miljoen gaat naar verbetering van vrouwenrechten.
- Om mensen meer voedselzekerheid te geven wordt 348 miljoen uitgetrokken.
- Naar waterprojecten gaat 195 miljoen euro.
- Er komt 10 miljoen euro extra beschikbaar om de handel van Nederland met het buitenland te bevorderen.

Infrastructuur en Milieu

- Het ministerie heeft in 2017 bijna 5,9 miljard euro voor nieuwe infrastructuur en onderhoud aan bestaande wegen, het spoor en vaarwegen. Daarnaast is er 905 miljoen beschikbaar in het Deltafonds.
- Het kabinet rondt de procedures af voor de aanleg van belangrijke nieuwe wegen om de drukte op het bestaande wegennet te verminderen. Deze kabinetsperiode komt er in totaal 717 kilometer aan extra rijstroken bij.
- Het openbaar vervoer wordt verder verbeterd.

Wonen

- De maximale schenkingsvrijstelling voor het betalen van een eigen woning wordt opnieuw 100.000 euro. Voorwaarde is dat de ontvanger van de schenking tussen de 18 en 40 jaar oud is.
- De huurtoeslag gaat volgend jaar voor vrijwel iedereen met 10,50 euro per maand omhoog.
- Scheefwoners, mensen in een sociaal huis dat eigenlijk te goedkoop voor ze is, houden kans op extra huurverhoging. Die moet ze stimuleren het huis achter te laten voor mensen die minder fortuinlijk zijn.

Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

- Het kabinet maakt 200 miljoen vrij voor beter onderwijs.
- 15 miljoen gaat naar onderwijs voor asielkinderen.
- Ook minderjarige mbo'ers mogen gratis met het openbaar vervoer.
- Er komt 10 miljoen per jaar extra vrij voor de kunst-en cultuurwereld.
- Ruim 3 miljoen daarvan besteedt ze aan de festivals. Alle festivals die een positief advies kregen van het Fonds Podiumkunsten, krijgen subsidie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden