INFOGRAPHICS

De belangrijkste grafieken en kaarten over de uitbraak van het coronavirus in Nederland

Elke dag publiceren het RIVM, de ziekenhuizen, wereldgezondheidsorganisatie WHO en allerlei landen cijfers over de uitbraak van het coronavirus. Maar welke cijfers zijn belangrijk? En hoe moeten we ernaar kijken?

Vanwege de uitbraak van het coronavirus verschijnen dagelijks vele cijfers en grafieken. Officiële instanties brengen persberichten uit, diverse media maken er samenvattingen van. Maar er circuleren ook vele andere grafieken, waarvan de herkomst of bron niet altijd duidelijk is. De Volkskrant zet daarom de belangrijkste grafieken op een rij. Deze worden enkele keren per dag ververst. Zo is er na 14 uur altijd de update van het RIVM met de officiële ziekenhuisopnames, sterfte en besmetting. Bij elke grafiek vindt u een korte toelichting. Voor extra duiding kunt u natuurlijk altijd nog de stukken in de krant of website erbij pakken.

De belangrijkste grafieken over Nederland

Het aantal mensen dat overlijdt aan covid-19 is een belangrijke indicatie van de fase waarin de uitbraak zich bevindt. Ligt dit aantal hoger dan de dagen ervoor? Dan verergert de uitbraak. Andersom is er waarschijnlijk sprake van verbetering. In onderstaande grafiek ziet u de dagelijks door het RIVM gemelde sterfgevallen in absolute aantallen. Daarnaast geeft de blauwe lijn de gemiddelde sterfte aan tot zeven dagen terug. De werkelijke sterfte ligt hoger, alleen overledenen waar het virus in een laboratoriumtest is vastgesteld tellen hier mee. Bovendien is duurt het gemiddeld twee tot drie dagen voor een sterfgeval wordt geregistreerd, na het weekend vaak nog wat langer.

Het duurt vaak enkele dagen voordat sterfte worden gemeld. In onderstaande grafiek ziet u een overzicht per sterfdag. Hierin is ook te zien of deze sterfgevallen nieuw gemeld zijn of eerder al bekend waren.

Het is dus niet precies te zeggen hoeveel mensen er daadwerkelijk overlijden door covid-19. Een goede indicatie is het sterftecijfer per week. Hoeveel wijkt dit af van de verwachting op basis van het seizoen? Bij heel koud of warm weer is de sterfte namelijk ook altijd hoger. Het CBS komt wekelijks met nieuwe cijfers.

Het RIVM meldt leeftijd en geslacht van patiënten die overlijden aan covid-19. Hieronder vindt u een actueel overzicht.

Naast de sterfte geven ook de ziekenhuisopnamen een indicatie of de uitbraak al dan niet verergert. In onderstaande grafiek is te zien hoeveel nieuwe patiënten er vanwege covid-19 worden opgenomen.

Ook bij ziekenhuisopnames kan het even duren voordat er wordt gerapporteerd. In deze grafiek ziet u op welke dag de covid-19-patiënten zijn opgenomen in het ziekenhuis.  Tot 8 mei werden hierin alle patiënten geteld waar een besmetting was vastgesteld. Na die datum telt het RIVM alleen personen die vanwege covid-19 zijn opgenomen, niet mensen die voor iets anders in het ziekenhuis terecht komen maar ook besmet blijken te zijn met het virus.

Een van de gevolgen van de virusuitbraak is de toenemende druk op de zorg. Vooral de bezetting van de intensive cares laat zien hoe hoog deze druk is. De volgende grafiek laat zien hoeveel patiënten met covid-19 aanwezig zijn op de ic-afdelingen. Hoe meer ic-bedden bezet, hoe nijpender de situatie.

In de volgende grafiek is te zien hoeveel ic-patiënten zijn overleden of hersteld. Herstel betekent hier dat de patiënt van de ic af kan om in de reguliere zorg verder uit te zieken. De mensen die uiteindelijk naar huis kunnen, hebben daarom vaak nog enkele dagen in een normaal ziekenhuisbed gelegen om te herstellen van de ic-opname. Volgens de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) komt het maar zelden voor dat een patiënt van de ic direct naar huis kan.

Vanaf het begin van de virusuitbraak is er aandacht voor het aantal nieuwe geconstateerde besmettingen. In de onderstaande grafiek staat hoeveel nieuwe besmettingen het RIVM meldt. De cijfers geven slechts een deel van de daadwerkelijke besmettingen weer omdat nog niet iedereen met ziekteverschijnselen wordt getest. Vanaf 1 juni kan iedereen die klachten heeft een test aanvragen. Een stijging na 1 juni hoeft niet te betekenen dat het aantal besmette personen toeneemt.

Op onderstaande kaarten ziet u waar in Nederland naar verhouding de meeste bevestigde besmettingen, ziekenhuisopnamen en sterfgevallen door covid-19 zijn. Dit geeft een beeld van de regionale spreiding, alhoewel ook hier de kanttekening geldt dat de aantallen in werkelijkheid hoger zullen zijn omdat niet iedereen wordt getest. Voor de huidige stand van zaken is de regionale spreiding van besmettingen in de laatste weken belangrijk, die ziet u hier dan ook als eerste grafiek.

De belangrijkste informatie over Europa

Om de cijfers tussen landen goed te kunnen vergelijken, is in onderstaande grafiek uitgerekend hoeveel doden er per één miljoen inwoners zijn gevallen. Zo is de trend in grotere landen als Italië en Spanje beter te vergelijken met Nederland.

Corona internationaal

Wilt u meer weten over hoe het in andere landen gaat? Op deze pagina vindt u elke dag de laatste cijfers over het nieuwe coronavirus en covid-19 in de rest van de wereld.

Dit stuk kwam tot stand met inbreng van de Open Redactie. Ook meedenken met de Volkskrant? Meld u hier aan.

Lees verder

Meer weten over corona in andere landen? Hier vindt u de belangrijkste grafieken en kaarten.

Apps kunnen helpen de coronacrisis te bezweren, helpt dit privacy om zeep?

Testen, testen, testen, zegt de WHO. Waarom doen we dat dan niet?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden