INFOGRAPHICS

De belangrijkste grafieken en kaarten over de uitbraak van het coronavirus in Nederland

Dagelijks verschijnen er cijfers over het coronavirus in Nederland. De belangrijkste kunt u hier vinden, met een uitleg over wat deze gegevens zeggen over de ernst van de uitbraak.

De belangrijkste grafieken over Nederland

Hoe is de situatie nu in Nederland? De onderstaande indicatoren geven aan hoe het nu gaat met de corona-uitbraak. Deze gegevens worden ook door de overheid gebruikt om in te schatten of de maatregelen versoepeld kunnen worden of juist weer strenger moeten worden.

Op 6 januari is in Nederland het eerste vaccin tegen het nieuwe coronavirus gezet. Hieronder ziet u het aantal uitgevoerde vaccinaties sinds die datum. Van de vaccins die nu in Nederland worden gezet zijn twee doses nodig. In Nederland is nog geen structurele informatievoorziening over het aantal vaccinaties. De cijfers die u hieronder ziet zijn gebaseerd op berichtgeving van het RIVM en via het Twitter-account van Minister Hugo de Jonge.

In de onderstaande grafiek staat hoeveel nieuwe besmettingen het RIVM dagelijks meldt. Het werkelijk aantal besmettingen zal hoger zijn, niet iedereen wordt getest. De cijfers van voor 1 juni zijn niet goed te vergelijken met de maanden daarna, tot die datum kon niet iedereen met klachten een test aanvragen. 

De dagelijkse fluctuaties zeggen niet altijd iets over het verloop van de uitbraak, maar kunnen ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld vertragingen in rapportages na het weekend. De procentuele verandering op weekbasis geeft meer inzicht in de toe- of afname van het aantal gemelde besmettingen. 

Het aantal positief geteste personen kan stijgen doordat er meer getest wordt, maar ook doordat het virus zich sneller verspreidt. Een toename van het percentage van de testen dat positief is een indicatie dat er meer mensen daadwerkelijk besmet zijn met het nieuwe coronavirus. 

Ziekenhuisopnamen geven een indicatie of de uitbraak al dan niet verergert. Bovendien kan een grote toename van het aantal coronapatiënten nadelige gevolgen hebben voor de reguliere zorg. De GGD's geven ziekenhuisopnamen vaak pas laat door. Daarom kijkt het RIVM nu naar de gegevens van de Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE). Hier is het aantal opnamen vaak hoger. Zij houden bij hoeveel patiënten er dagelijks worden opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen. Hieronder vindt u de aantallen patiënten waarbij covid-19 met een test is vastgesteld. De laatste dagen worden nog aangevuld. 

De Landelijke Coördinatie Patiëntenspreiding (LCPS) houdt elke dag bij hoeveel patiënten er nu in het ziekenhuis liggen vanwege covid-19.

 In onderstaande grafiek ziet u de dagelijks door het RIVM gemelde sterfgevallen in absolute aantallen. Daarnaast geeft de blauwe lijn de gemiddelde sterfte aan tot zeven dagen terug. De werkelijke sterfte ligt hoger, alleen overledenen waarbij het virus in een laboratoriumtest is vastgesteld tellen hier mee. Bovendien duurt het gemiddeld twee tot drie dagen voor een sterfgeval wordt geregistreerd, na het weekend vaak nog wat langer.

Regionale grafieken

Niet elke regio in Nederland is even zwaar getroffen. De regionale spreiding van besmettingen in de laatste week ziet u hieronder.

Eventuele lokale maatregelen worden bepaald op het niveau van de veiligheidsregio. Hieronder ziet u het aantal besmettingen per 100 duizend inwoners in de afgelopen week. Het risiconiveau is ‘Zeer ernstig’ als er meer dan 250 positieve testuitslagen zijn per 100 duizend inwoners in één week. 

Per gemeente houdt het RIVM dagelijks het aantal gemelde besmettingen bij.  In deze grafiek vindt u van alle gemeenten de dagelijks gemelde besmettingen.

Hieronder vindt u de gemeenten met de meeste meldingen op één dag. Dit zijn vaak de grotere steden. Daarom geven we ook de gemeenten met het grootste aantal besmettingen naar inwonertal weer. Daarbij is het wel zo dat in kleine gemeenten enkele besmettingen al voor een ‘uitschieter’ kunnen zorgen, u kunt de gemeente ook opzoeken in de grafiek hierboven. NB: Vanwege de gemeentelijke herindeling werden de cijfers van onder andere Vught en Oisterwijk enige dagen niet goed weergegeven. Dit is nu gecorrigeerd.

Grafieken over ziekenhuisopnamen

Een van de gevolgen van de virusuitbraak is de toenemende druk op de zorg. Vooral de bezetting van de intensive cares laat zien hoe hoog deze druk is. De volgende grafiek laat zien hoeveel patiënten met covid-19 aanwezig zijn op de ic-afdelingen. Hoe meer ic-bedden bezet, hoe nijpender de situatie. 

Hieronder vindt u het aantal nieuwe ic-opnamen per dag. De laatste dagen zijn mogelijk nog niet compleet.

Corona internationaal

Wilt u meer weten over hoe het in andere landen gaat? Op deze pagina vindt u elke dag de laatste cijfers over het nieuwe coronavirus en covid-19 in de rest van de wereld.

Dit stuk kwam tot stand met inbreng van de Open Redactie. Ook meedenken met de Volkskrant? Meld u hier aan.

Lees verder

Meer weten over corona in andere landen? Hier vindt u de belangrijkste grafieken en kaarten.

Cijfers over vaccins in Nederland en de rest van de wereld vindt u hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden