Update

De belangrijkste feiten over de aanslag in Londen

In Londen zijn gisteravond doden en gewonden gevallen bij een aanslag. Dit zijn de belangrijkste feiten:

Agenten zondagmorgen op straat in Londen. Burgemeester Sadiq Khan heeft aangegeven dat er de komende tijd meer politie wordt ingezet. Beeld afp

- Op London Bridge reed rond 10 uur 's avonds lokale tijd een bestelbusje in op voetgangers.

- Het busje reed door naar het nabijgelegen Borough Market waar de drie mannelijke aanslagplegers uitstapten en mensen neerstaken. In dit gebied zitten veel café's.

- In totaal werden zeven mensen gedood. 47 slachtoffers zijn in verschillende ziekenhuizen opgenomen. Een aantal van hen verkeert in kritieke toestand. Verpleegkundigen hebben ook een onbekend aantal lichtgewonden ter plekke geholpen.

- Acht politieagenten schoten acht minuten na de eerste melding de drie daders dood. Daarbij werden rond de 50 kogels afgevuurd. Een omstander raakte gewond, maar verkeert niet in kritieke toestand.

- De incidenten worden door de politie behandeld als een terreuraanslag. De Londense politie heeft inmiddels meerdere invallen en huiszoekingen gedaan in woningen in het oosten van de stad. Daarbij zijn twaalf arrestaties verricht.

- Volgens de politie wordt er 'aanzienlijke vooruitgang' geboekt in het identificeren van de drie doodgeschoten daders. Ook worden ze er 'steeds zekerder' van dat de aanslag door drie mensen is uitgevoerd, hoewel nog vastgesteld moet worden of anderen bij de planning betrokken waren.

- Onder de doden zijn in ieder geval een Canadees en Frans staatsburger, zo hebben de landen bevestigd. Ook bevinden zich Fransen en Australiërs onder de gewonden. Er hebben zich bij het ministerie van Buitenlandse Zaken geen Nederlanse slachtoffers gemeld.

- De mannen droegen vesten die eruit zagen als bomgordels maar die bleken nep.

- De Britse premier Theresa May kondigde aan dat het antiterreurbeleid en de -wetten tegen het licht worden gehouden.

- De politie kondigt aan dat er de komende dagen meer agenten op straat zijn en dat er meer zichtbare maatregelen worden genomen om mensen veilig te houden op de Londense bruggen.

Beeld ap

Lees meer

Geschokte reacties op 'laffe aanval' in Londen
Regeringsleiders en Britse politici hebben geschokt gereageerd op de terroristische aanvallen in Londen zaterdagavond. 'Onze gedachten zijn bij degenen die bij dit verschrikkelijke incident betrokken zijn', sprak premier Theresa May.

Trumps inreisverbod
De Amerikaanse president Donald Trump greep de aanslag in Londen binnen enkele uren aan om opnieuw te pleiten voor een inreisverbod uit een aantal landen met een islamitische meerderheid.

Ooit geloofde hij in het kalifaat, nu bestrijdt hij extremisme
Het Westen voert een war on terror, maar het probleem met moslimterroristen is dat niet alleen hun gewelddadige methode maar ook hun ideologische doel gevaarlijk is. Dat betoogt Maajid Nawaz, zelf ooit extremist. 'Ik geloofde heilig in het kalifaat.' (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.