De bekendste pruikenmaker van Nederland

De bekendste pruikenmaker van Nederland vervaardigde ook neuzen en andere lichaamsdelen.

Sjoerd Didden. Beeld
Sjoerd Didden.Beeld

Het haar voor zijn pruiken kocht Sjoerd Didden altijd bij tempels in India, waar gelovigen zich kaal schoren. Daar struinde hij door bergen haar, op zoek naar de meest geschikte partijen. Doorgaans nam hij zeker 100 kilo mee naar huis, waarvan hij onder meer de bruine krullen van Jörgen Raymanns alter ego tante Es maakte, de geblondeerde pruik van Johnniw Flodder en de lokken en het schaamhaar van Carice van Houten in de film Zwartboek.

Sjoerd Didden was de bekendste pruikenmaker van Nederland. Hij werkte 36 jaar voor toneel, musicals, films en televisie. Op 21 februari overleed hij op 54-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. 'Bedankt voor mijn mooie haren, lieve meneer Didden', twitterde Jörgen Raymann. Joop en Janine van den Ende schreven in een overlijdensbericht: 'We zullen jou missen als een van de beste pruikenmakers van Europa, maar vooral als mens.'

Slim maar dyslectisch

Didden werd geboren in Hoorn en verhuisde op jonge leeftijd met zijn ouders naar Den Haag. Hij was slim, maar zwaar dyslectisch en daardoor wist hij dat hij iets met zijn handen moest doen. Zijn moeder werkte als kleedster bij de Haagse Comedie. Hij raakte gefascineerd door de manier waarop kappers en grimeurs een acteur transformeerden. Hij haalde zijn kappersdiploma en kon aan de slag bij grimeur en pruikenmaker Servaas van Eijk, die midden jaren tachtig werkte voor Toneelgroep Globe. Later richtte Didden zijn eigen bedrijf op en werkte voor diverse toneelgezelschappen. Toen Joop van den Ende grote musicals ging produceren, bleek Didden als enige op korte termijn pruiken op maat te kunnen leveren. Hij liet ze knopen in Indonesië waarna hij ze zelf in model knipte.

Hij zou de pruiken verzorgen voor liefst zestig Van den Ende-producties: van Cyrano de Bergerac tot The Phantom of the Opera en Saturday Night Fever. Hij maakte ook de pruiken voor films als Amsterdamned van Dick Maas, Antonia, waarmee Marleen Gorris een Oscar won, De Tweeling en Ja Zuster, Nee Zuster. Didden deed ook ander werk; zo maakte hij de neus voor de Cyrano die Bill van Dijk vertolkte. Ook het lijk dat werd opgediend in de Peter Greenaway-film The Cook, The Thief, His Wife & Her Lover, werd door hem gemaakt. Omdat hij acteur Sir Alan Howard niet durfde te vragen diens onderbroek uit te trekken, maakte hij een afgietsel van de man met onderbroek aan. Met een beitel hakte Didden later de bult uit het gipsen positief en boetseerde er een piemel op. Ook maakte hij een levensgrote pop van schrijver Louis Couperus voor diens museum in Den Haag. Angela Schijf verklapte dat Didden haar borsten had gemaakt voor Ik ook van jou, de verfilming van de debuutroman van Ronald Giphart, waarvoor de actrice uit de kleren ging.

Sjoerd Didden aan het werk met zijn pruiken. Beeld
Sjoerd Didden aan het werk met zijn pruiken.Beeld

Inspiratie

Didden had een verhuurpraktijk in Amsterdam, maar maakte de pruiken in het atelier van zijn Rotterdamse woning. Hier rommelde hij naar eigen zeggen 'in de keuken'. Zijn inspiratie ontleende hij aan museumbezoek, historische boeken en speurtochten op internet. Nadat vorig jaar kanker was geconstateerd, kreeg hij chemotherapie waardoor hij kaal werd. Zijn laatste pruik maakte hij voor zichzelf.

De chemo bracht geen soelaas, de kanker bleek al te ver te zijn uitgezaaid. Hij werd begraven naast zijn in 1995 overleden zoontje Gijs Sjoerdzoon. Behalve zijn partner Gies van de Kamp laat Didden nog twee kinderen achter. En een collectie van 12 duizend pruiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden