De begrafenis van Friso in Lage Vuursche is breuk met de traditie

De begrafenis van Friso is een uitzondering bij de Oranjes, die allemaal zijn bijgezet in de grafkelder in Delft. Was er geen plaats meer in de crypte?

Portret van Friso tijdens een herdenkingsmis in Lech, gisteren Beeld epa
Portret van Friso tijdens een herdenkingsmis in Lech, gisterenBeeld epa

Vanmiddag wordt prins Friso ter aarde besteld op de begraafplaats in Lage Vuursche. Een Oranje 'ter aarde besteld', dat is een tijdje geleden. De laatste was prinses Marianne, de zus van koning Willem II, die in 1883 een graf kreeg in het Duitse Erbach. Maar zij was dan ook uit de familie verstoten wegens haar buitenechtelijke kind.

Verreweg de meeste Oranjes vonden hun laatste rustplaats in de koninklijke grafkelder onder de Nieuwe Kerk te Delft. De reden waarom Friso niet daar wordt bijgezet, is niet bekendgemaakt. Zeker is dat hij breekt met een lange koninklijke traditie.

Stelregel
'Ik was ervan overtuigd dat Friso zou worden bijgezet in Delft', zegt funerair deskundige Cees van Raak, auteur van het boek Vorstelijk begraven en gedenken. 'Het is heel simpel. De mensen die met hun achternaam Van Oranje-Nassau heten, komen in de Delftse grafkelder.'

Die stelregel geldt al sinds het bewind van stadhouder Willem IV in 1747: vorsten, hun echtgenotes, hun zoons en hun ongetrouwde dochters worden bijgezet in Delft. Alleen getrouwde vrouwen volgen hun man naar hun landgoed in het buitenland en worden daar te ruste gelegd aan de zijde van hun echtgenoot.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Achtertuin
Friso komt te liggen op een plek waar nog geen Oranje is begraven: feitelijk in de achtertuin van kasteel Drakensteyn, binnenkort bewoond door zijn moeder. Hoe kan het dat hier van de regel wordt afgeweken?
Van Raak denkt dat prinses Beatrix het zo wilde. 'Dit is gewoon iets wat Beatrix heeft bepaald, in samenspraak met Mabel. Zij wilde haar lievelingszoon dichtbij zich hebben.'

Is het mogelijk dat ook praktische argumenten een rol hebben gespeeld? Het is een feit dat de beperkte ruimte onder de Nieuwe Kerk zich slecht verhoudt tot de toename van het aantal leden van de koninklijke familie. Het is nu al passen en meten in de grafkelder. De nissen raken vol, de kisten staan op elkaar gestapeld. Historicus Willem Ruizendaal, die een maquette maakte van de koninklijke grafkelder, schat dat er na prins Bernhard - de laatste nieuwkomer in Delft - nog maximaal zes stoffelijke overschotten bij kunnen.

Historica Reinildis van Ditzhuyzen: 'Je kunt wel nagaan dat er over twintig jaar een hausse aan Oranjes is die daar begraven zouden kunnen worden. Het wordt ingewikkeld om ruimte te maken voor een deel van die familie.'

Lees vandaag in de Volkskrant: 'De geschiedenis leert dat de Oranjes er de afgelopen eeuwen veel aan hebben gedaan om na de dood bij elkaar te blijven.'

Ook in Lech werd Friso gisteren herdacht Beeld epa
Ook in Lech werd Friso gisteren herdachtBeeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden