Commentaar

De bedreigingszaak van Sylvana Simons verdient navolging

Het OM nam digitale bedreiging lang weinig serieus. De zaak van Simons brengt hopelijk wat beschaving.

Sylvana Simons.Beeld anp

De man die werd vervolgd voor het bedreigen van ex-burgemeester Van Aartsen bleek aan sociofobie te lijden. Hij durfde zijn huis zelfs niet uit om naar de rechtszaal te komen. Zij die doodsbedreigingen uiten op internet zijn vaak eerder stakkers dan een serieuze bedreiging, bleek ook bij de rechtszaak tegen degenen die Sylvana Simons digitaal hadden dood gewenst.

Niettemin kunnen ze grote schade aanrichten. De bedreigde kan niet zien wie er achter de nare teksten zit. Elke bedreiging komt even hard binnen. De bedreigers op hun beurt kunnen niet zien wat voor schade ze aanrichten en missen blijkbaar de fantasie om die te kunnen inbeelden. Ze zitten veilig achter hun laptop of telefoon en kunnen onbekommerd hun meest primaire driften botvieren. Ze staan symbool voor een digitale wereld die vaak veel onaangenamer is dan de echte, met veel meer spanningen en ruzies. Wie lang op de sociale media heeft gezeten en daarna weer eens naar buiten gaat, zal verbaasd zijn hoe wellevend de mensen in de dagelijkse omgang zijn.

Het Openbaar Ministerie leek bedreigingen op internet lange tijd niet serieus te nemen. Het is ook niet eenvoudig tot vervolging over te gaan. Vaak zijn de afzenders moeilijk te vinden en is het ook voor het OM lastig in te schatten hoe serieus de bedreigingen moeten worden genomen. De impact van bedreigingen beperkt zich bovendien vaak tot één persoon. De maatschappelijke gevolgen zijn beperkt.

Bij Sylvana Simons heeft het OM besloten in een themazitting meerdere daders tegelijk te berechten. Het bood Simons de mogelijkheid haar bedreigers in de ogen te kijken en toe te spreken zodat ze kunnen zien dat er een mens zit achter het beeld waarop zij hun haat projecteren.

Het voorbeeld van Simons verdient navolging. De enige manier om de hatelijkheden in de digitale wereld binnen de perken te houden, is om ze naar de echte wereld te halen en daders en slachtoffers met elkaar te confronteren.

Het draagt hopelijk bij tot enige beschaving, zodat we ook in onze digitale omgang leren tot tien te tellen en ons in de ander te verplaatsen in plaats van hem continu de maat te nemen en direct in scheldpartijen en doodsbedreigingen te vervallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden