De bedreigde bonte berm

Nu eindelijk na dertig jaar begint op te vallen dat groene grasbermen langs de wegen plaatsgemaakt hebben voor bonte bermen, verschijnen naar aanleiding van een themadag 'Ecologisch bermbeheer' georganiseerd door Rijkswaterstaat, behoorlijk negatieve krantenkoppen zoals: 'Dikke mat van maaisel beperkt succes bermbeheer'....

Professor Piet Zonderwijk was in de zestiger jaren de grote promotor van de bonte berm. Toen werd de wegberm nog voorzien van een laag vruchtbare grond zodat het gras beter zou groeien, werden de 'onkruiden' doodgespoten en de bermen zeven maal per jaar gemaaid. Hij maakte de wegbeheerders erop attent dat zij goedkoper uit waren met een kruidenrijke berm doordat deze maar tweemaal per jaar gemaaid hoefde te worden, en vergeleek deze berm met een ouderwets hooiland. Door het maaisel niet te laten liggen, maar direct af te voeren wordt de grond verarmd waardoor er veel meer verschillende soorten planten zullen groeien en bloeien.

Uit onderzoek blijkt dat er in deze rijkswegbermen 798 soorten hogere planten worden aangetroffen en 123 soorten mossen en korstmossen. De berm is niet alleen van grote waarde voor planten, ook bepaalde dieren voelen zich er thuis. Van alle in Ne der land voorkomende dagvlinders komt de helft voor in de berm en voor veel insecten en muizen vormen bermen niet alleen verblijfplaatsen, maar ook verbindingszones met het land erachter.

Hoewel de bermen er fantastisch uitzien vergeleken met vroeger geeft hoogleraar Karle Sykora aanbevelingen hoe het nog beter kan. Want terwijl de algemene soorten toenemen, nemen de zeldzame en bedreigde soorten af en treedt er de laatste jaren een verruiging van de bermen op. Een paar van zijn aanbevelingen zijn: het creëren van veel afwisseling, zorgen voor verbinding met het achterland en zo breed mogelijke bermen maken.

Het op deze manier ecologisch beheren van wegbermen is nog steeds goedkoper dan traditioneel wegbeheer, maar de kosten voor de verwerking van het maaisel worden steeds hoger. Het zwerfafval speelt hierin een grote rol, want mede hierdoor is het maaisel onbruikbaar als veevoer en moet het voor veel geld afgevoerd worden naar een composteringsbedrijf. In Duitsland wordt geëxperimenteerd met grasbriketten wat wellicht een oplossing zou kunnen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden