De bediening van Old Skool is vakkundig, hartelijk en professioneel

Recensent Mac van Dinther eet bij restaurant Old Skool in Druten.

Restaurant Oldskool.Beeld Els Zweerink

Waar zitten we?

Als recensent van restaurants ben ik voortdurend op zoek naar onontdekte culinaire pareltjes. En vaak zitten die op plekken waar je ze niet verwacht. Dus toen wij hoorden dat een echtpaar dat tien jaar dienstdeed in driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle voor zichzelf was begonnen in Druten, dachten we: dat is er misschien een. Old Skool heet het.

Druten? C'est où?

Druten is een dorp aan de Waal, in Gelderland. Niet overal even ademstokkend mooi, maar het kent toch charmante plekjes. Old Skool zit in een oude jongensschool, een stukje achter de kerk.

Restaurant Old Skool

Hooistraat 22

6651 AD Druten

restaurantoldskool.nl

Terug naar de school-banken?

Rustig maar. Binnen zijn alle herinneringen aan school zorgvuldig uitgewist. Old Skool heeft zich een modern, rustiek interieur aangemeten: donker tapijt, muren in chocoladebruin en duifgrijs. Ertussen staan zware houten tafels en stoere leren banken en fauteuils. Die zitten lekker.

Wat eten we?

Old Skool heeft drie klasjes - Old Skool, New Skool en Veggie Skool - waarin je naar hartelust mag wisselen. Wij beginnen met een New Skool-proefwerk van rauwe coquille met snijboon (schuim, rauw en gel) en crème van hazelnoot. Best een interessante poging, ware het niet dat de coquille te lang in het zuur (yuzusap) heeft gelegen, waardoor de eigen smaak van het beestje is weggevaagd.

Het tussengerecht, een plak sous-vide gegaarde knolselderij belegd met een zacht gekookte eidooier en crème fraîche met truffel (Veggie Skool), krijgt daarentegen een 10 met een griffel. Het dikke vloeiende eigeel stuwt de smaak van de truffel op, met de knolselderij als zachte aardse basis. Een paar rauwe bloemkoolroosjes, à la minute gerookt, houden ons bij de les met een rokerig krokant contrast. Het mooiste meisje van de klas.

Het menu

Rauwe coquille met snijboon en hazelnoot knolselderij met ei en truffel buikspek met gamba's en schuim van schaal- en schelpdieren harderfilet met wortel en broccoli, schuim van gefermenteerde knoflook hemelse modder met ijs van rooibosthee en sinaasappel.

Old Skool rauwe coquille met snijboon en hazelnootBeeld Mac van Dinther

Ga zo door, zou de juf zeggen.

Buikspek met gamba is een bekende combi; schaaldieren drijven heerlijk op smeuïg spekvet. Dat lukt in de Drutense uitvoering maar half, omdat het spek een nogal magere en zoute lap is waarmee de gamba's worstelen en nauwelijks boven komen.

Als hoofdgerecht hebben we een kloeke moot op de huid gebakken harder, een algenvreter die lang met de nek werd aangekeken. Ten onrechte: als-ie goed is (en dat is deze) is het een stevige vis met een bijna vlezige structuur. Ter aankleding is er een uitgebreid groentetuintje bij - pompoen, wortel, broccoli, cantharel - en zout-zuur schuim van gefermenteerde knoflook. Dat had van ons best saus mogen zijn; schuim is vluchtiger dan een zoentje in de fietsenstalling.

Het dessert is vintage-Old Skool: hemelse modder. Vol, vet, zoet en troostrijk als een warm bad. Als nieuwerwetse toevoeging ligt er een bolletje friszoet rooibosijs bij en partjes sinaasappel. Vooruit dan.

Old Skool buikspek met gamba's en schuim van schaal- en schelpdierenBeeld Mac van Dinther

Hoe is de bediening?

Met een gastvrouw die tien jaar op topniveau heeft gewerkt, verwacht je niet anders dan dat die vakkundig, hartelijk en professioneel is. Zo is het precies. De wijnen idem dito.

En: gaat New Skool over?

Op de schaal tussen doorsnee (5) en één Michelinster (10) zit Old Skool ergens ruim boven het midden. Het is een restaurant waar je graag terugkomt, ook al vanwege de schappelijke prijs. Dat kun je van veel scholen niet zeggen.

De cijfers

Kosten vijfgangenmenu: euro 52

Eten 7,5

Bediening 8

Entourage 7,5

Prijs-kwaliteit 8

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden