De Beaufort ontkent schrijven klaagbrief

De Haarlemse hoofdofficier L. de Beaufort ontkent dat hij zich ooit schriftelijk heeft beklaagd over zijn meerdere, de Amsterdamse procureur-generaal R....

FRANK VAN ZIJL

Van onze verslaggever

Frank van Zijl

DEN HAAG

In het debat over de kwestie-Van Randwijck maakte Sorgdrager gewag van een zesregelig briefje van de voorzitter van het OM, A. Docters van Leeuwen. Daarin laat hij het departement weten dat hij zich zorgen maakt over de gang van zaken in het ressort Amsterdam.

Docters schrijft: 'Ik heb niet te negeren aanwijzingen dat de communicatie tussen de hoofdofficier van justitie te Haarlem en de procureur-generaal bij het Hof op zijn minst te wensen overlaat.'

Volgens Sorgdrager ging dit briefje van Docters vergezeld van een brief van De Beaufort 'waarin uiteengezet wordt wat het probleem is. In dit ene geval zou het gaan om de communicatie.' Deze brief is De Beaufort echter volstrekt onbekend. 'Ik zou die brief graag willen lezen', zo verklaarde hij woensdagavond.

De Beaufort: 'Ik kan deze uitspraak absoluut niet plaatsen. Ik heb met Van Randwijck een heel normale relatie. Ik wil niet zeggen dat het in de pre- en post-Wierenga-periode altijd koekoek-eenzang is geweest, maar we hadden een zeer behoorlijke werkverhouding.'

Het zesregelige briefje van Docters van Leeuwen aan de secretaris-generaal van Justitie, J. Suyver, is voor de minister de aanleiding geweest om het ontslag van Van Randwijck versneld door te zetten. Docters schrijft dat de 'klacht van De Beaufort niet nieuw is'. Hij constateert dat ook de communicatie met de Amsterdamse hoofdofficier Vrakking 'beneden peil is'. Docters concludeert: 'Deze situatie behoort hoe dan ook niet voort te duren, wat er ook zij van de historie.'

Het CDA-kamerlid F.J. van der Heijden confronteerde de minister woensdag met dit materiaal. Sorgdrager bevestigde het bestaan van de correspondentie.

De minister vertelde dat Docters zijn kattebelletje vergezeld deed gaan van een brief van De Beaufort waarin de slechte communicatie tussen hem en Van Randwijck aan de orde wordt gesteld. Hoofdofficier van justitie De Beaufort echter ontkent het bestaan ervan.

Van der Heijden wees de minister in het debat op een brief die De Beaufort schreef op 9 oktober. Die is gericht aan Docters. De Beaufort, die op de hoogte was gebracht van Docters kattebelletje, stelt hierin dat hij geen communicatieprobleem heeft met Van Randwijck. 'Dat de communicatie tussen de pg Amsterdam en mij te wensen over zou laten - ik sprak mr Van Randwijck hierover telefonisch op 7 oktober - is geenzins het geval. In tegendeel', aldus de brief.

Docters laat via een woordvoerder weten dat hij niet wil treden in de wijze waarop De Beaufort zijn persoonlijke werkrelatie met procureur-generaal Van Randwijck heeft ervaren.

'De vraag is of de communicatie tusen beiden voldeed aan de eisen die uit het oogpunt van een goede organsatie mogen worden gesteld, gelet op brieven van zowel de hoofdofficier als de procureur-generaal', aldus Docters.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden