De basis voor een verkiezing, een seksclub

'Het interesseert de Europese Judo Unie geen zak wat er in Nederland gebeurt.' Als Frans Hoogendijk in zijn wiek geschoten is, drukt hij zich wel vaker zo geïrriteerd plastisch uit....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Eind vorig jaar kreeg Hoogendijk de top van de Judo Bond Nederland zo ver om bondsdirecteur Post vanwege een 'ernstige vertrouwenscrisis' op non-actief te stellen. Post had zich op verzoek van bestuursleden verdiept in het declaratie-beleid van de bond en ontdekte dat Hoogendijk bezoeken aan een Rotterdamse seksclub door de JBN liet vergoeden. De originele bonnen bleken op het beslissende moment verwisseld of verdonkeremaand.

Hoogendijk voelde zich niettemin aangesproken. De voorzitter van de JBN verweerde zich met de stelling dat hij in de seksclub 'representatie had bedreven' en dus in belang van de JBN had gehandeld. Die 'representatie' gold bestuursleden van de Europese unie. In de Rotterdamse seksclub ontkiemde dus op kosten van de Judo Bond Nederland het zaad voor Hoogendijks Europese wedergeboorte.

Hoogendijk zou volgens JBN-directeur Post, wiens arbeidsovereenkomst inmiddels is ontbonden, ook dubbel hebben gedeclareerd. Vliegkosten werden bij de Europese unie ingediend maar ook in mindering gebracht op het representatie-budget dat hij bij de Judo Bond Nederland had bedongen.

Alle reden voor de Europese vertegenwoordigers om afgelopen weekeinde in Salzburg kritische vragen te stellen. Maar Hoogendijk was ze voor. Geen enkele poging deed hij om te verhullen dat het bestuur van de JBN en hij waren afgetreden. Hij verzweeg alleen wat aan dat aftreden ten grondslag lag en spiegelde het voor alsof hij zich niet had kunnen verenigen met een structuurwijziging die in zijn landelijke organisatie ophanden was. Wist de Europese Judo Unie veel.

Slechts de Fransen monkelden. In L'Equipe werd Hoogendijk gisteren onder de gordel geraakt, maar uit geheel onverdachte hoek kwamen de aantijgingen niet. De Fransman Besson, jarenlang directeur sportif van zowel de wereld- als Europese judo-unie, had vorig jaar zijn functies neergelegd om voorzitter te kunnen worden van de EJU. Besson moest afgelopen weekeinde als tegen-kandidaat gefrustreerd afdruipen. Zijn aanval op Hoogendijk kwam te laat en had geen effect.

Wat niet wegneemt dat de Europese Judo Unie zich wel degelijk blameerde met de uitverkiezing van de omstreden Nederlandse voorzitter. Judo is een sport met een sterke ethische en opvoedkundige traditie. Bondsraadslid Ter Schegget zei terecht: 'Een voorzitter die seksclubs bezoekt en een bestuur die zulk gedrag probeert te verdoezelen, kunnen niet aanblijven.' Judo-coach De Korte voegde daaraan toe: 'Wat moet je nog meer doen om te worden weegestuurd?' Zelfs NOCNSF-voorzitter Huibregtsen had nauwelijks reserves: 'Dit kan absoluut niet. Het bezoeken van een bordeel hoort niet tot de taken van een bondsvoorzitter.'

Er kwam in de laatste fase van Hoogendijks Nederlands voorzitterschap nog iets anders bij. De (ex-)wereldkampioenes De Kok, Staps en Van Lee klaagden hun voormalig coach Peter Ooms aan wegens seksuele intimidatie. Een prudent bondsbestuur met een prudente voorzitter zouden terstond een eigen onderzoek zijn begonnen. Maar de JBN nam geen enkel eigen initiatief en wachtte gelaten af tot de klacht van de drie judoka's de tuchtcommissie zou bereiken.

Hoogendijk onderhield nauwere en persoonlijker contacten met Anita Staps dan met de andere twee judoka's. Hij had daarom een onafhankelijke bondscommissie deze ingrijpende affaire moeten laten onderzoeken. Het ging de drie judoka's er tenslotte om dat een herhaling van feiten zich niet meer zou kunnen voordoen.

Maar Hoogendijk deed niets, de Judo Bond Nederland deed niets. Hoogendijk weigerde ook al in het conflict met directeur Post een bemiddelingscommissie onder leiding van Henk van Oosten, thans interim-voorzitter van de JBN, op zijn akker toe te laten. Moest er geploegd worden, dan deed hij dat zelf wel.

En waarachtig, Hoogendijks arrogantie werd beloond. Hij trachtte de discussie binnen de JBN over zijn dubieus declareren uit te stellen tot na de Europese verkiezingen, maar dat lukte niet. Toch slaagde hij erin de crisis in de JBN, zijn fêteren van (Oost)Europese bestuurders in Rotterdamse bordelen en het ontluisterende schandaal rond Peter Ooms, tot een internationale bagatel terug te brengen.

De Europese Judo Unie heeft de komende jaren, onder leiding van Hoogendijk, een drogbestuur. Een bestuur waarvoor een tersluikse knipoog en ongebreideld declareren klaarblijkelijk de norm zijn. Hoogendijk heeft in het Europees voorzitterschap een toevlucht gevonden. Een pleidooi voor het judo is het niet. Maar dat interesseert hem 'geen zak'.

Hans van Wissen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden