De barmhartige agent én een dag zonder moord - in New York

VAN ONZE CORRESPONDENT ARIE ELSHOUT

NEW YORK - Het moet aan het seizoen liggen. De decembermaand komt eraan, de temperatuur daalt, de eerste natte sneeuw is gevallen, iedereen gaat gehuld in dikke jassen en mutsen, er wordt druk geshopt, Fifth Avenue baadt in het licht van de kerstversieringen en dan is er ineens ook nog volop goed nieuws. Maandag beleefde New York voor het eerst sinds mensenheugenis een dag zonder moord. En op internet trekt een foto van een politieman die zich op een guur Times Square ontfermt over een zwerver miljoenen bezoekers.

Het is een bijna Bijbels tafereel, dat associaties oproept aan de Piëta of de Barmhartige Samaritaan. De politieagent, Lawrence Deprimo, zag de dakloze in zijn blote voeten op de steenkoude stoep zitten. Hij sprak hem aan, kwam erachter dat de man maar liefst maat 46 had en besloot laarzen voor hem te kopen.

Een vrouw uit Arizona zag de twee mannen en maakte met haar mobieltje de foto. Ze stuurde die naar de New Yorkse politie, die het dinsdag op Facebook zette. Donderdagmiddag (Amerikaanse tijd) had de foto bijna 379 duizend 'likes' en 116 duizend 'shares' gescoord, terwijl meer dan 26 duizend mensen erop hadden gereageerd.

De bedrijfsleider van de schoenenwinkel zei in The New York Times verbaasd te zijn geweest dat de politieagent zich het lot van de zwerver aantrok. ' We stonden versteld. De meesten van ons zijn New Yorkers en wij zien het niet eens meer, vooral in deze buurt.' Al of niet schuldbewust, gaf hij Deprimo korting: de agent betaalde 75 in plaats van 100 dollar.

Daarmee was het positieve nieuws niet op. De maandag passeerde zonder dat er iemand werd doodgestoken of -geschoten in New York. Dat is ongewoon voor een stad van meer dan acht miljoen inwoners. Een 'statistische anomalie' werd het genoemd. Er werd slechts één schot genoteerd. Dat was van een 16-jarige, die zich per ongeluk in zijn been schoot.

Het aantal moorden in de stad is al langer aan het dalen. Tot dusver zijn er dit jaar 366 moorden gepleegd, tegen 472 op hetzelfde moment vorig jaar. Als deze trend zich doorzet, is de stad op weg naar het laagste moordcijfer sinds 1960. Dat cijfer was het hoogste in 1990 met 2.245 moorden. Tom Reppetto, historicus van de New Yorkse politie (NYPD), verwacht dat 2012 zal worden afgesloten met rond de 400 moorden. In 2011 waren het er 515.

New York doet het inmiddels beter dan Chicago, waar sinds begin dit jaar 462 moorden werden gepleegd, terwijl die stad slechts 2,7 miljoen inwoners heeft. Experts schrijven de daling in New York toe aan het proactieve optreden van de politie. Als agenten iemand zien die zich verdacht gedraagt, kunnen zij hem aanhouden en preventief fouilleren.

Op die manier zijn veel illegale wapens in beslag genomen en misdaden voorkomen. Er is kritiek op het beleid, omdat er vooral zwarten en Spaanstaligen worden aangehouden, maar volgens voorstanders waren verreweg de meeste geweldslachtoffers uit deze minderheidsgroepen afkomstig en profiteren zij dus ook van het strengere beleid.

In de krant Daily News toonde Janita Fraser zich tevreden over de grotere aanwezigheid van de politie in Brownsville, een ruige buurt in Brooklyn. Het aantal moorden is daar met 44 procent gedaald dit jaar. 'Ik voel me nu veiliger. Je kunt op straat lopen zonder elke minuut achterom te hoeven kijken.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden