De bank voor iedereen

Sociale Verzekeringsbank..

Iedereen krijgt eens in zijn leven met deze bank te maken. Dat komt doordat de SVB onder meer de Kinderbijslag en het volkspensioen AOW uitbetaalt, en natuurlijk registreert wie daar recht op hebben.

De SVB is de oudste nationale uitvoerder op het gebied van de sociale zekerheid in Nederland. Zij is in 1901 opgericht als Rijksverzekeringsbank om de eerste sociale verzekeringswet uit te voeren: de Ongevallenwet 1901.

De Rijksverzekeringsbank heeft, samen met de in 1919 opgerichte Raden van Arbeid, in de 20ste eeuw een reeks sociale-zekerheidsregelingen uitgevoerd.

In 1956 werd de Rijksverzekeringsbank door de overheid ‘op afstand geplaatst’ en kwamen de sociale partners in het bestuur. Ook de invoering van de Algemene Ouderdomswet (AOW) speelde hierbij een belangrijke rol. De naam werd toen ook veranderd in Sociale Verzekeringsbank.

Het oude bestuur dat uit drie personen bestond en de dagelijkse leiding had, ging als directie verder. Het hoogste orgaan bij de Sociale Verzekeringsbank werd vanaf 1956 gevormd door het nieuwe bestuur, dat bestond uit vijftien leden, vijftien plaatsvervangende leden en een voorzitter. Dit bestuur bestond uit vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemersorganisaties en een aantal kroonleden – onafhankelijke specialisten – die door het kabinet werden benoemd.

Eind jaren tachtig werden Sociale Verzekeringsbank en Raden van Arbeid samengevoegd en werden de Raden van Arbeid omgevormd tot regiokantoren van de SVB.

In 2002 werd de reorganisatie van de uitvoering van de sociale zekerheid door de Paarse kabinetten van kracht. De hoofddirectie van de SVB werd raad van bestuur, het tripartiete bestuur van vakbeweging, werkgevers en kroonleden verdween en werd vervangen door een raad van advies. Deze raad wordt door de overheid benoemd.

Bij de SVB gaan enorme bedragen om. Zo keerde de SVB in 2004 27 miljard euro uit aan ruim 4,6 miljoen mensen. Het overgrote deel, 23 miljard, ging als AOW naar 2,5 miljoen 65-plussers. Aan de ouders van 2 miljoen kinderen werd ruim drie miljard euro aan kinderbijslag uitbetaald. Daarnaast werd nog eens twee miljard aan nabestaandenpensioen en andere regelingen uitbetaald.

De kinderbijslag is voor de SVB de goedkoopste om uit te voeren. Die kost jaarlijks 39 euro per kind aan administratieve kosten. De AOW kost 40 euro per 65-plusser. Het nabestaandenpensioen is echter een dure regeling: 224 euro per uitkering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden